HOBBYMANIE(5)

Vana nebo sprchový kout?

Sprchový kout šetří prostor a většinou i vaši peněženku. Přináší možnost rychlé a osvěžující očisty. Vana plná po okraj zase nabízí skvělé pohodlí a vyhovuje i rodinám s dětmi. Argument ohledně ceny vodného a stočného ovšem v posledních letech zaznívá čím dál častěji. Další výhody sprchového koutu navíc určitě oceníte ve vyšším věku, kdy již nebudete tak mobilní. Jak se rozhodnout? Nezoufejte! Kompromisu lze dosáhnout i v koupelně.

Máte koupelnu jako pokojíček pro panenky?

Pokud máte koupelnu tak malou, že se v ní sotva otočíte, asi vám nezbude, než se ve specializované prodejně poohlédnout po nějakém menším sprchovém koutu. Může mít různý půdorys od čtvercových, obdélníkových či čtvrtkruhových až po pětiúhelníkové. Zapomeňte ale na doby, kdy byl rozměr „sprcháče“ 75 x 75 cm. Dnes patří mezi nejprodávanější kout s mírami 90 x 90 cm. Hodláte-li však vyšetřit prostor a zvolíte menší variantu, vejde se vám do koupelny třeba i pračka nebo koupelnový nábytek. Nezapomeňte však, že menší půdorys vás při sprchování bude omezovat v pohybu. Naskýtá se také několik typů otevírání zástěny. Zatímco posuvné dveře šetří místo, křídlové se snadněji udržují čisté. Lehčí a také levnější je výplň z plexiskla, ale snadněji se poškrábe. Bezpečnostní sklo bývá těžší, pořídíte ho však v povrchové úpravě, která je praktická a snadno se čistí. Chcete-li koupelnu prosvětlit, vsaďte na čiré sklo.

Když rozhoduje spotřeba vody

Dalším faktorem, který hraje svou roli, je spotřeba vody při sprchování a koupání. Běžnou sprchovou hlavicí proteče zhruba 10 litrů za minutu. Pokud se budete sprchovat 4 minuty, spotřebujete v průměru 40 litrů vody. Ušetříte, pokud při mytí vlasů vodu úplně vypnete a až pak je pouze opláchnete. Naproti tomu prázdná vana mívá většinou objem 110 až 150 litrů. Neděste se však, zhruba 70 litrů vytlačíme, proto je můžete v klidu odečíst. Na jednu plnou vanu lze spotřebovat i méně než 50 litrů.

Argumenty pro vanu? Relaxace

Nedokážete si svůj život představit bez pořádné koupele? Pak vás ani sebepraktičtější argument proti nepřesvědčí. Na trhu existuje celé spektrum van různých tvarů i materiálů. Nabízí se akrylát, litinové, smaltované či dokonce kameninové materiály, stejně tak existují varianty obdélníkové, oválné, jež lze umístit kamkoliv do prostoru, či rohové. Některé designové kusy aspirují na dominantu koupelny a lze je ponechat přímo v jejím středu. Čím se jednotlivé vany vzájemně liší? Svou protiskluzností, odolností, udržitelností tepla nebo tím, jak snadno se čistí.

Zástěna v koupelně

Pokud si rádi dopřejete horkou vanu, ale zároveň nepohrdnete ani rychlou sprchou, pořiďte si do koupelny vanovou zástěnu. Vyrábí se v nejrůznějších velikostech i provedeních. Jestliže trpíte na suchou pokožku, raději myšlenku na vanu opusťte. Dlouhé koupání ve vaně napěchované navíc levnou pěnou kůži ještě víc vysušuje.

Tip: Máte malé děti, které si ve vaně rády hrají? Ani kvůli nim se nemusíte vzdávat svého snu o sprchovém koutu. V takovém případě nabízí výrobci příjemné řešení: kout se sprchou, jenž se dá napustit vodou do výšky minimálně 40 cm.

Autorka: Hana Raiskubová

 

Napsat komentář