HOBBYMANIE(5)

Velikonoční dobrůtky (II.): Nabídněte místo trubiček věžičky!

Odležení je opravdu nutné, což poznáte vlastně hned po upečení: Prstýnky čokoládového těsta jsou velice tvrdé a křehké jako ostatně kterékoli jiné linecké. Ovšem krémová náplň je příjemně zvlhčí, takže si můžete být stoprocentně jistí, že něco podobného jste dosud neochutnali. Ale prokázat je třeba pevnou vůli a vydržet to!
Příprava výchozích kousků pečiva má i jiná specifika, protože proužky těsta se na běžné kovové trubičky nenavíjejí jako v případě kremrolí, ale rovně se jimi „potahují“, aby výsledkem byly ne příliš velké prstýnky.
Rovný spoj je pak třeba pečlivě zapracovat prsty. Kousky se vzápětí pokládají na plech s pečicím papírem na linie těchto spojů, aby se pod jejich vahou při pečení nerozevřely. A zajímavou kapitolu představuje rovněž uzavření jednoho z konců každé věžičky čokoládou:

Plněné čokoládové věžičky:
350 g hladké mouky
180 g moučkového cukru 1 lžíce kakaa 70 g vlašských ořechů 180 g másla 1 vejce + 1 žloutek; oříškový krém: 200 másla 200 g moučkového cukru 140 g mletých ořechů rum podle chuti, čokoláda na vaření pařížská šlehačka pecky čokoládové polevy na zdobu

Jak na to krok za krokem:

Mouku smíchejte s moučkovým cukrem, kakaem a mletými ořechy, přidejte nakrájené máslo, vejce s jedním žloutkem a v robotu vypracujte v jediném kroku na hladké těsto. Ve fólii je nechte v chladu odležet. Po hodině je rozválejte a plát silný 3 mm rozdělte na obdélníčky 75 x 30 mm (podle průměru kovových trubiček).
Každý plátek obtočte kolem trubičky, spoj pečlivě zapracujte, kousky uložte na plech s pečicím papírem spoji dolů, aby se působením tepla nerozevřely a v troubě je při 180 oC upečte (cca 10 minut). Ještě horké prstýnky z trubiček sklepněte, po zchladnutí je postavte jedním konců na kolečko rozehřáté čokoládě na kusu pečicího papíru.

Bezva finta: Okraje upečených trubiček (prstýnky) nejsou dokonale rovné a věžičky nebudou díky tomu stát přímo v terčích rozehřáté čokolády nanesených na kus pečicího papíru. Snadno ovšem jeden z nich zarovnáte pomocí jemného struhadla. Čokoláda vytvoří dole víčko (snadno se od papíru odlepí) a náplň nebude moci vytékat ven. Připravte si krém: máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem, zašlehejte do pěny strouhané ořechy a rum dle chuti. Krém nastříkněte pomocí sáčku se zdobičkou do každého „komínku“, nahoře vytvořte pusinku z pařížské šlehačky a ozdobte ji peckou čokoládové polevy.

 

Napsat komentář