HOBBYMANIE(5)

Vesmírná inspirace: Řezy zvané měsíční krajina

Skutečně připomínají fantaskní měsíční krajinu, kde vystupují zaprášené vrcholky stříbřitých hor z povrchu vyprahlé, žlutavě písčité pouště. Jak takového efektu docílit? Kupodivu je to snadné, ale musíte se obrnit trpělivostí, protože kvalitní a opravdu pevné bílkové bezé, jež je v tomto případě zapotřebí, vyžaduje zdlouhavé a velice důkladně vyšlehání…

Měsíční krajina:
6 bílků, 200 g krupicového cukru, 4 lžíce solamylu, 1 lžíce mleté zrnkové kávy; 6 vajec, 6 lžic moučkového cukru, 6 lžic hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva; krém: 60 ml vody, 150 g krupicového cukru, 4 lžíce kakaa, 6 žloutků, 125 g másla

Jak na to krok za krokem

Z oddělených bílků vyšlehejte pevný sníh a po lžících do něj zašlehejte cukr. Přidejte solamyl, pěnu opět dobře vyšlehejte (musí být pevná!) a lžící z ní vytvořte na plechu s listem papíru na pečení vyšší kopečky (sázejte jeden vedle druhého). Přes sítko kopečky posypte mletou kávou a zvlášť připravte piškotové těsto: Oddělené žloutky vyšlehejte s cukrem, zvolna do husté pěny vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva střídavě s pevným sněhem z dalších 6 bílků (žloutky použijete při přípravě krému). Žluté těsto naložte pomocí lžíce nebo sáčku se špičkou mezi bílkové kopečky posypané kávou a vše upečte v troubě vyhřáté na 170 °C dozlatova.
Než plát zchladne, připravte krém: Cukr smíchejte v rendlíku s kakaem, směs zalijte vodou a svařte ji (cukr se musí rozpustit!). Do horkého základu přidejte po jednom žloutky a každý do hmoty dobře zamíchejte. Prochladlý vlažný základ zašlehejte do másla vypracovaného šlehačem doběla. Zchladlý upečený plát opatrně prokrojte (je mechově jemný), spodní díl potřete krémem, přiklopte vrchní plát a buchtu rozdělte na řezy.

Náš tip:
Při přípravě základu pro čoko krém, jímž jsou tyto fantaskní řezy plněné, myslete na to, že cukr s kakaem, to vše zalité vodou, se musí dobře provařit. Cukr se musí rozpustit a kakao ztratí syrovou příchuť. Do ještě horké hmoty zašlehejte po odstavení žloutky, aby se stačily tepelně upravit, ale nesrazily se!

Autor: -řís-

 

Napsat komentář