HOBBYMANIE(5)

Video: Jak vyrobit budku pro své ptáčky zpěváčky

Naše pěstěné zahrady s opečovávanými, většinou mladými stromy s pravidelně prosvětlovanou korunou ptákům příliš šancí na luxusní bydlení neskýtají. Třeba stehlíci, pěnkavy, zvonci a pěnice si totiž libují ve vyšších keřích či starých stromech, kde si stavějí hnízda v hustých větvích. Když ale najdou nějakou příhodnou dutinu, ať ve kmeni nebo ve zdivu, zapomenou na své plány o hnízdění na větvi a zabydlí se tam, kde mají střechu nad hlavou. Jenže nejen přerostlých stromů i starých vykotlaných dřevin je na našich moderních zahradách poskrovnu, stejně jako jiných dutin třeba ve zdi.

Sýkorka za sezónu zbaští až 75 kg hmyzu!

Ptáčci jsou tak nucení emigrovat z přecivilizovaných měst a obcí kamsi do zelených houštin a my tak přicházíme o velmi pracovité „rostlinolékaře“. Věděli jste, že jedna sýkorka ročně sezobe až 75 kg všelijakých larev, housenek, mušek a jiných hmyzáků a brouků, kteří ničí naše pracně vymazlené květiny, bylinky, zeleninu i stromy?
Pochopitelně že nezahálejí ani další zástupci ptačí říše, kteří si svůj jídelníček nedokážou představit bez mšic, slimáků ani komárů. To je dost pádných důvodů pro vybudování ptačích budek, co říkáte? Pusťte se do díla a zakrátko se budete radovat z přítomnosti sýkorek, modřinek, rehků nebo vrabců a všelijaké další ptačí drobotiny. Spolu s pěvci k vám možná zavítají žluny, strakapoudi nebo poštolky, kteří zahnízdí ve větších budkách, a pokud žijete na okrajích měst či obcí, přistěhují se k vám třeba i sovy. Za trochu námahy a pár hodin práce to určitě stojí.

Jak ochránit budku před šelmami?

Ať chceme nebo ne, musíme počítat s tím, že po naší zahradě se kromě jiných živočichů pohybují také malé šelmy. Můžou to být naše i cizí kočky, ale také kuny. Na to, že budou chtít prozkoumávat ptačí budku, se nemůžeme zlobit, jde o vrozené lovecké pudy, které ovšem mohou snadno zhatit snahy našich ptáčků o výchovu mláďat. Máme pro vás několik rad, jak zabránit těmto šelmičkám, aby zlikvidovali ať už ptačí rodiče, nebo jejich potomstvo.

  • Je zbytečné dávat pod vletový otvor bidýlko, jak bývalo dříve zvykem. Ptáci ho nepotřebují, kočce i kuně naopak usnadní lov.
  • Pokud to jde, budku raději zavěste do místa, kde nejsou další silnější větve
  • Připevníte-li budku na kmen, pak může pomoci kuželovitý límec pod ní, podobný těm, který někdy vídáte kolem krku nemocných psů.
  • Budku upravte tak, aby byla co nejméně nápadná a splývala s okolím
  • Nebezpečím pro mláďata jsou ovšem i strakapoudi, kteří si na nich také rádi smlsnou. Aby nemohli rozklováním zvětšit vletový otvor, je dobré ho oplechovat

Autor: (rup)
Video: Truhlářství MZ, Michal Zvešper
Foto: Pixabay.com

Napsat komentář