HOBBYMANIE(5)

Brusinkový dort: Větší delikatesu jste ještě neochutnali!

Jeho podstatu tvoří čokoládový korpus se smetanovou brusinkou náplní zpevněnou želatinou a rubínově rudým ovocným rosolem na povrchu. Sladká a zároveň pikantně nahořklá, to jsou dvě základní chuti, které se ovšem na jazyku rozvinou do celé škály netušených odstínů. Proto dokáže jen málokdo odpovědět na otázku, jak takový brusinkový dort chutná.

V tomto případě jsme v našem receptu použili jako základ náplně hustou zakysanou smetanu s vyšším obsahem tuku (Creme fraiche), a aby v ní ovoce opravdu vyniklo, postupujte při přípravě výchozího rozvaru tak, že do  pyré vmíchejte před koncem tepelné úpravy hrst plodů, jež zůstanou pěkně celé. Dort se pak dobře plní v sevřeném kovovém „ráfku“.

Recept na čokoládový brusinkový dort :
4 vejce 175 g pískového cukru 4 lžíce teplé vody 50 g másla 150 g hrubé mouky špetka soli 1 prášek do pečiva 2 lžíce kakaa; náplň: 6 plátků želatiny 100 ml vody 250 g brusinek (čerstvé či kompotované) 2 vanilkové cukry 400 g Creme fraiche 2 lžíce moučkového cukru brusinková (rybízová) zavařenina; na dohotovení: 250 g brusinek 400 ml vody 2 lžíce medu 2 lžíce cukru 1 sáček červeného želé (rychle tuhnoucí)

Jak na to krok za krokem:

Žloutky vyšlehejte s cukrem a přidejte teplou vodu. Dále do pěny zašlehejte rozehřáté a zchladlé máslo a vmíchejte směs mouky s práškem do pečiva a kakaem a sníh z bílků se solí. Těsto nalijte do formy o průměru 26 cm s kolečkem papíru na dně a korpus při 175 ºC upečte (30 minut). Zvlášť nechte nabobtnat v troše vody želatinu.

V rendlíku svařte vodu s vanilkovým cukrem, přisypte brusinky určené do náplně (hrst odložte), a když plody začnou praskat, přidejte zbytek. Nechte směs přejít varem, odstavte ji a rozehřejte v ní nabobtnalou želatinu. Zvlášť vymíchejte Creme fraiche s moučkovým cukrem a přidejte ovocnou směs (nesmí ještě tuhnout!). Vymíchanou hmotu rozetřete na zchladlý korpus potřený zavařeninou.

Jakmile vrstva ztuhne (2 hodiny v chladu), svařte vodu s medem a cukrem, přidejte druhou část brusinek a červené želé. Hmotu nechte přejít varem, odstavte ji a rozetřete na povrch dortu. Postupujte rychle, spodní vrstva je chladná a poleva rychle tuhne. Po hodině v chladničce dort dozdobte a podávejte.
-iri- 

Napsat komentář