HOBBYMANIE(5)

Víte, kde se nachází první kočičí galerie u nás? V Adamově!

První kočičí galerii u nás založila v létě 2017 výtvarnice Romana Štrynclová. Vznikla v Adamově v interiéru kavárny Cafe&Wine a tvoří součást polyfunkčního komplexu „a.centrum“ nedaleko vlakové zastávky. Nese název Felidae – v překladu kočkovití – a najdete v ní olejomalby, akryly, akvarely, grafiky či tisky s motivy koček. Zatím jde o ryze autorskou galerii, kde se vystavená díla pravidelně obměňují, do budoucna se však počítá i s prezentací dalších umělců, jimž učarovaly kočkovité šelmy.

Hrabal, ZeMěKočky a Felidae

„Prvním impulsem byla zpráva o kočičí kavárně v japonské Ósace, která otevřela v roce 2004, i když ta historicky první funguje od roku 1998 v Taiwanu. Přemýšlela jsem nad kavárnou, studovala kočky, seznamovala se s útulky i felinoterapeutkami. Nakonec jsem si uvědomila,  že je pro mne stejně nejdůležitější malování. To už zbýval ke galerii jen krůček,“ vysvětluje Romana Štrynclová. Kočky maluje od roku 2013 a nyní má na svém kontě již tři kolekce kočičích obrazů. Soubor Souhvězdí Bohumila Hrabala momentálně čítá přes šedesátku olejomaleb a každou z nich doplňuje báseň Aleny Vávrové. Na velkých plátnech z cyklu ZeMěKočky zachycuje výtvarnice kočky, které osobně potkala, zná je nebo ji inspirovaly, a konečně nejnovější kolekce Felidae přináší vždy stejnou siluetu kočky, avšak v různých – často humorných – situacích. Kočka Felidae Na plovárně má plovací kruh s motivy koček, u Koloběžkaře najdete místo výpletu v kole kočky. Název Felidae je společný pro výtvarnou sérii i samotnou kočičí galerii. Pozor však, neplést si galerii s kočičí kavárnou, v galerii se totiž setkáte s kočičími mazlíčky pouze v uměleckém ztvárnění.

Kočičí obrazy pomáhají

„Nemaluji pouze kočky, v mých kolekcích se objevují různá témata a motivy, ale je pravda, že poslední dobou se mi chce malovat jen je. Mám kočky prostě ráda, a kdo propadl jejich kouzlu, tak to chápe,“ komentuje své zaměření Romana, která také pravidelně pořádá aukce svých kočičích obrazů. S nabídkou uspořádat aukci oslovuje prověřené útulky a po domluvě s provozovateli vždy namaluje kočičího obyvatele, který je pro daný útulek nebo depozitum specifický. Obraz se poté draží po dobu výstavy v různých městech a po jejím skončení celý výtěžek putuje na konto útulku. V projektu se mj. již objevily Brněnský Max, SOS Kočky Hodonín, Útulek Tibet, Kočičí oáza Holubice, Kočky Bohumín, Pražský spolek ochránců zvířat, Pozor kočka! a v posledním půlroce Opuštěné kočičí tlapky Brno a naposledy Zatoulané štěstí, zaměřující se na ochranu zvířat z Kroměřížska.

Tip na výlet

Máte-li chuť navštívit kočičí galerii v Adamově, Cafe&Wine s galerií Felidae má otevřeno denně od 9 do 21 hodin. Město Adamov se nachází v Jihomoravském kraji asi 12 km od Brna na frekventované trase vlaků směr Česká Třebová. Za zmínku stojí i chráněná krajinná oblast Moravský kras, která se nachází východně od Adamova. V blízkém okolí láká v sezoně k výletům jeskyně Býčí skála, zřícenina Nového hradu mezi Adamovem a Blanskem či Stará huť, nacházející se v Josefovském údolí Křtinského potoka.

 Autorka: Vanda Filipová

Foto: Petr Ivančic

Napsat komentář