HOBBYMANIE(5)

Zařizujete byt a nevíte si rady? Teď frčí retro!

Móda 60. až 80. let minulého století frčí v posledních letech nejen v oblékání, ale především v interiérech. Pokud chcete být „in“, pořiďte si některý z nestárnoucích nadčasových kousků nábytku nebo retro evergreenovou dekoraci, která vás vrátí o desítky let zpátky. Nekomplikovanými ladnými tvary můžete doladit svůj obývák, kuchyň, ložnici i předsíň. Zvolte barvy nebo vzory tapet, jež letěly před čtyřiceti lety. Retro styl si okamžitě zamilujete vy i vaše návštěvy. Jestli se vám na půdě válí pár oblíbených kousků po rodičích, rozhodně je nevyhazujte. Třeba s nimi uděláte terno!

Zvolte teplé odstíny hnědé, zelené a zlaté

Zařídit si interiér ve stylu, v jakém žili naši rodiče, není nic složitého. Stačí prostudovat pár dobových fotografiích nebo se podívat na některý ze starších filmů. Fascinují vás sedmdesátá léta? Zapomeňte na kvalitní dřevěný nábytek! Obýváku by měl kromě sektorové laminátové stěny nutně dominovat bar. Pořiďte si pár kousků z plastu a sektorovou rohovou pohovku, kterou jednoduše přetvoříte na spací prostor. Podsvícení a teple hnědé, zelené i zlaté odstíny dodají vašemu interiéru punc vzpomínek na reálný socialismus. Abyste retro dojem umocnili, vsaďte na doplňky s batikou.

Vezměte útokem vetešnictví, bazary, blešáky i internetové aukce

Kde se ke krásným retro kouskům dopracovat, jestliže nemáte v rodině zdatné sedmdesátníky, jež by vám své poklady ochotně svěřili? Vypravte se do bazarů, vetešnictví či na bleší trhy. Rozhodně stojí za to navštěvovat také internetové aukce, běžně narazíte na vysněné květinové stolky, umakartové židle, zajímavé sedací jídelní sety či gobelíny na stěny. Radost z objeveného pokladu vám možná částečně zkalí částka za renovaci. Uvedení ošuntělého kousku nábytku do původního stavu nepatří totiž zrovna k nejlevnějším záležitostem.

Dotvořte retro prvky moderní interiér

Pokud si netroufáte pustit se do retro stylu ve svém bytě kompletně, zvolte kompromis. Jde o tzv. fusion style, což znamená, že dnešní moderní zařízení dotvoříte pro atmosféru několika zajímavými staršími kousky. Postačí například pár polštářů z látky či lampa se stínidlem s třásněmi, jakou měl v osmdesátkách doma snad každý. Nechte vyniknout nepřehlédnutelným solitérům jakými jsou třeba knihovny, houpací křesla či skříňka s roletou.

Nezapomeňte na figurální porcelán, sošky nebo plastové slánky

Když už se vám podařilo sehnat pár stylových kousků nábytku, dolaďte svůj interiér ještě doplňky, které před čtyřiceti lety musel mít doma každý. Nezapomeňte na kořenky, vázy, slánky, plastové dózy na cukr, skleněné tácy na cukroví či akrylový obraz do obýváku. Od věci rozhodně nebude ani poohlédnout se po nějakém kufříkovém psacím stroji nebo gramofonu s troubou. Zatoužíte-li mít doma skutečnou retro pecku, sežeňte si jako dekoraci legendární plastový telefon Tesla.

Autorka: Hana Raiskubová

Napsat komentář