HOBBYMANIE(5)

Vybíráme vhodnou pojistku na cesty

Léto nám konečně ukázalo svoji tvář, určitě se taky nemůžete dočkat, až vyrazíte na zaslouženou dovolenou. Kam se vydáte? Plánujete poznávat krásy naší vlasti, nebo si vyrazíte někam za hranice? Ať už je váš cíl kdekoli, kromě sbalení kufru byste neměli zapomenout ani na cestovní pojištění.

Proč si sjednat pojištění na cesty?

Je jedno kam se vydáte, uzavření cestovního pojištění by ale mělo být samozřejmostí vždy. Nikdy totiž nevíte, co vás během dovolené může potkat. Že máte cestovní pojištění ke kartě, a navíc jedete jen do zemí Evropské unie, kde vám platí evropský průkaz pojištění? To na tom nic nemění!

Celoroční pojištění ke kartě je sice fajn, většinou má ale tak nízké limity, že nemusí k úhradě škody stačit. S evropským průkazem pojištění vás zase sice ošetří, ale mohou po vás chtít nejrůznější doplatky za léčbu. O tom, že nemáte nárok na ošetření v privátním zařízení, o tom ani nemluvíme.

Co cestovní pojištění zahrnuje?

  • Pojištění léčebných výloh v zahraničí
  • Non-stop asistenční služby v českém jazyce, díky kterým nebudete na řešení nepříjemné situace sami. Pomohou vám s cizojazyčnou komunikací, vyhledají nejbližší smluvní zařízení a mnoho dalšího.
  • Pojištění více než 100 sportů bez navýšení ceny
  • Bezplatné prodloužení cestovního pojištění v případě nečekaných situací v cílové zemi
  • Úhradu zdravotní repatriace i repatriace ostatků
  • Hrazenou zdravotní péči ve veřejných a v privátních zdravotnických zařízeních
  • Možnost připojistit si úrazové pojištění, pojištění odpovědnosti a pojištění zavazadel

Jak si vybrat vhodné pojištění na cesty?

Nejdůležitější součástí cestovního pojištění je pojištění léčebných výloh. Z toho bude hrazeno ošetření, hospitalizace, transport do nemocnice a v některých případech i zpět do vlasti.

Na limitech se nevyplatí šetřit, i transport vrtulníkem do nemocnice vyjde poměrně draho, o dalších výlohách nemluvě. Kdo by to všechno chtěl platit z vlastních úspor?

  • Na dovolenou u moře v Evropě si sjednejte limit aspoň 3 miliony korun.
  • Na zimní lyžařskou dovolenou se vyplatí limit aspoň 5 milionů Kč.
  • Na dovolenou mimo Evropu si sjednejte limit 5 milionů korun a víc.

Kromě cestovního pojištění jako takového zvažte i sjednání pojištění odpovědnosti. Stačí chvilka nepozornosti a způsobíte někomu jinému škodu. Roztrženou bundu asi zaplatit ze svého zvládnete, ale platit poškození cizí lodi nebo újmu na zdraví, která může vyšplhat i na několik milionů?

Zdroj: fotobanka

Mezi další fajn připojištění patří:

  • Pojištění zavazadel pro případ, že se vám ztratí nebo je někdo ukradne.
  • Pojištění storna zájezdu. Co když z nějakého vážného důvodu nebudete moci na dovolenou odcestovat? Cestovní kancelář vám vrátí jen zlomek ceny zájezdu. Díky pojištění storna zájezdu můžete získat zpět drtivou část stornopoplatku zpět.

Úrazové pojištění, díky kterému dostanete v případě, že v důsledku úrazu nebudete moci nějakou dobu třeba chodit do zaměstnání, za každý den léčby předem smluvenou částku. Je jen na vás, k čemu ji použijete.

Napsat komentář