HOBBYMANIE(5)

Jak uspořádat kuchyň

Ono to zní velmi jednoduše – uspořádání kuchyně. Ale poté začnete zakreslovat, kam jaká skříňka půjde, kam půjde myčka, dřez či lednička a najednou zjistíte, že je to zapeklitější, než se mohlo na první pohled zdát. Uspořádat kuchyň tak, aby bylo vše bylo po ruce a celkové rozložení bylo praktické, to je prostě velká výzva.

Pracovní zóny

Kuchyni si můžete pro začátek rozdělit na pracovní zóny. První zónu lze nazvat přípravná. Je to ta část kuchyně, kde připravujete jídlo. Tato zóna by měla být největší, protože potřebujete prostor pro manipulaci. Udává se, že přípravná zóna by měla mít plochu alespoň 80 cm.

Další zónou je varná. Do ní patří sporák, trouba, mikrovlnná trouba, varná konvice či toustovač. Prostě vše, co slouží k vaření, je praktické mít u sebe ve varné zóně.

Mycí zónou je myšlen dřez a případný odkapávač. Ideální je tuto zónu umístit do blízkosti varné a přípravné zóny.

Poslední pracovní zónou je odkládací. Je to oblast, kam dáváte věci, které používáte nejčastěji. Pokud bojujete v kuchyni s místem, tak právě tuto zónu zmenšete na minimum.

 

Vnitřní uspořádání kuchyně

Poté, co si rozložíte pracovní zóny, je třeba se zamyslet i nad tím, kde a v čem budete mít uložené věci uvnitř skříněk.

Uspořádání nádobí, příboru či potravin by mělo odpovídat rozdělení kuchyně. Je v podstatě zcela na vás, co pro vás bude nejpřirozenější.

Na co však myslete dopředu, je výběr nádobí vzhledem k velikosti skříňky. Pokud je vaším snem mít velké talíře a objemné skleničky, měly by tomu odpovídat vámi zvolené skříňky, aby se to do nich vešlo.

Vnitřní organizéry jsou pak také zcela na vás. Například IKEA nabízí mnoho organizéru na příbory či naběračky. Je určitě praktičtější takové organizéry mít. Nemluvě o tom, že chrání i vnitřek kuchyně před poškozením.

Správné rozmístění spotřebičů

Opět záleží zejména na vás, kam který spotřebič dáte, ale musíme myslet i na praktičnost. Například myčka přímo pod dřezem není úplně dobrý nápad.

U trouby byste zase měli myslet na výšku, ve které bude umístěna. Doporučuje se rozmezí od 90 do 115 cm. K troubě se nebudete muset ohýbat a zároveň je to bezpečná výška vzhledem k nejmenším dětem.

Lednička s mrazákem by měly být umístěny dále od zdrojů tepla a alespoň 5 cm ode zdi.

 

Pokud si nejste jistí nebo si vůbec nevíte rady, tak navštivte specializované kuchyňské studio, kde vám za určitý poplatek vytvoří 3D model a pomohou vám vyvarovat se největším chybám.

Autor: Soňa J.

Napsat komentář