HOBBYMANIE(5)

Vyrazte si do lesa na vánoční houby. I v prosinci totiž rostou!

Stačí mít trochu štěstí a kromě hlívy ústřičné či ucha Jidášova lze narazit i na trsy penízovky sametonohé, které se přezdívá „vánoční houba“.  Skvěle chutná v asijských nudlových i zeleninových pokrmech a výborná je také v kombinaci s kuřecím masem. Ale pozor! V zimě buďte v lese obezřetní víc než kdy jindy. Kvůli přemrznutí je bezpečné sbírat jen pár druhů hub.

Šťavnatka pomrazka nese zimu ve svém názvu

Houby vždy patřily na štědrovečerní stůl. Naši předkové si ho neuměli představit bez tradičního houbového kuby nebo houbové polévky. Několik chutných jedlých hub má zimu nebo Vánoce dokonce ve svém názvu. Třeba označení šťavnatka pomrazka jasně ukazuje, že není žádný problém narazit na ni i v prosinci. Jako většina podzimních a zimních hub upřednostňuje jehličnaté, většinou borové lesy. Má většinou drobnější plodnice velmi jemné a lahodné chuti. Hodí se pro všechny úpravy.

Ochutnejte „vánoční houbu“ – penízovku sametonohou

Jako nejtypičtější vánoční houba se označuje penízovka sametonohá. Roste od pozdního podzimu na různých listnáčích, a to nejen v lese.  Upřednostňuje totiž vrby a jívy kolem potoků. Sbírat se dá i na jilmu či topolu, velmi často ji najdete na ořešáku. Tam vyrůstá z poraněných nebo odřezaných větví, a tak se vyplatí vydat se na ni se žebříkem. V kuchyni se zpracovávají pouze kloboučky. Penízovka má i pozoruhodné léčivé účinky. Působí totiž pozitivně na cukrovku a vysoký krevní tlak. Oblíbená je zejména v jihovýchodní Asii, kde ji dokáží pěstovat a dodávat ve vázičkách nebo květináčcích.

Hlívu najdete na topolech či břízách

Pro hlívu ústřičnou nemusíte v tento čas jen do obchodu. Zázračný všelék totiž roste na topolech, břízách, vrbách, ořešácích a dokonce i na ovocných stromech. Dříve se jí říkalo rudočechratka, dnes čirůvka dvoubarvá. Jedni ji nesnáší,  jiní vychvalují až do nebe. Ve směsi s jinými druhy hub se ale čirůvka hodí v kuchyni na všestranné použití. Nalézt a sbírat k jídlu se dá v zimě i čirůvka fialová.

Klouzek douglaskový a ucho Jidášovo

Mezi vzácné zimní nálezy patří klouzek douglaskový. Narazíte na něj pod douglaskou tisolistou a mnohdy ani nemusíte do lesa. Stromy se hojně vyskytují v parcích, na hřbitovech a všude tam, kde douglasku sadaři nebo lesníci vysázeli.

Chutnou zimní houbou je ucho Jidášovo. Roste po celý rok, obzvlášť po deštích. Ve velkém se k nám dováží z jihovýchodní Asie a tvoří důležitou ingredienci pro přípravu exotických jídel a salátů.

V zimě sbírejte jen čtyři druhy hub

Mykologové v zimě upozorňují na nebezpečí druhotných otrav. Sbírejte proto v tomto období jen některé druhy hub: hlívu ústřičnou, šťavnatku pomrazku, penízovku sametonohou a ucho Jidášovo. U ostatních není nic stoprocentní. Houby, které přemrzly, nikdy nesbíráme ani nekonzumujeme. Pozor si dejte zejména na třepenitku svazčitou. Je nejen hořká, ale hlavně jedovatá. V lese v zimě narazíte i na jedovatou muchomůrku slámožlutou.

Autorka: Hana Raiskubová

Napsat komentář