HOBBYMANIE(5)

Vyrobte si domácí bylinné oleje. Není to nic složitého

Domácí výroba bylinných olejů není nic složitého.

Co si připravit?

Je potřeba čistá, sterilní nádoba, ve které budete olej připravovat. Zvolte si nosný olej. Ideální jsou slunečnicový, olivový nebo mandlový. Vyberte si čerstvé bylinky dle vaší chuti a vašich preferencí na využívání bylinkového oleje. Mezi vhodné bylinky patří bazalka, bobkový list, pažitka, koriandr, kopr, máta, majoránka, oregano, rozmarýn, saturejka, estragon nebo tymián. Použít můžete také stroužky česneku. Bylinky se dají nakládat čerstvé nebo sušené. A pak už můžete začít směle vyrábět.

Bazalkový olej je ideální volbou pro pokrmy obsahující rajčata. Rozmarýn pomáhá tišit bolest hlavy. Tymián má pozitivní vliv na krevní oběh a podporuje lepší trávení. Saturejku využijete v balkánských receptech. Má blahodárný vliv na chuť k jídlu a na srdeční činnost.

Výroba bylinného oleje

Bylinkový olej si můžete vyrobit zahříváním nebo louhováním. Zahřívací proces je sice složitější, ale nabízí větší léčivou sílu.

Bylinky nasekejte nadrobno, přidejte je do vámi zvoleného nosného olej. Směs prohřejte a nechte louhovat až jeden týden. Následně vzniklou směs přelijte přes jemné a čisté sítko.

Rozhodnete-li se vyrobit si bylinkový olej bez prohřívání, postačí do oleje ponořit snítky vybraných bylinek a nechte jeden týden louhovat. Pak bylinky vyjměte.

Vyrobený olej skladujte v chladnu a tmě.

Využití bylinkového oleje

Bylinkový olej je ideální volbou pro dochucování různých druhů zeleninových salátů. Použijte jej na zapékané bagety jako náhradu za máslo. Můžete na něm osmahnout maso nebo rybu. Skvěle doplní grilovaný hermelín nebo zeleninu. Rozmarýnový olej se hodí k žampionům.

Napsat komentář