HOBBYMANIE(5)

Který hmyz je pro naši zahradu užitečný?

Ne každý hmyz je škodlivý. Některé hmyzí druhy jsou i užitečné. Právě ty mohou pomoci v boji proti škůdcům.

Tyto druhy hmyzu jsou pro zahradu přínosem

Slunéčko sedmitečné známé také jako beruška. Tento pestře zbarvení hmyz si pochutnává na mšicích. Nepohrdne ani roztoči nebo moučnými červy.

Do zahrady je přilákáte tím, že do ní vysadíte kopr, fenykl, koriandr nebo řebříček.

Střevlík si pochutnává na slimácích, hlemýždích nebo zelených housenkách. Jedna larva střevlíka dokáže spořádat až 50 housenek. Chcete-li mít tyto užitečné broučky ve své zahradě, založte kompostovou hromádku. Do záhonu zasázejte trvalky.

Včely jsou potřeba po opylování zahrady. Včely do zahrady přilákáte tím, že do ní vysadíte trvalky, barevné letničky, ovoce a zeleninu. Včely se pohybují všude tam, kde naleznou nektar.

Lumek velký vám pomůže zneškodnit mšice. Miluje mrkev.

Čmelák patří mezi velké opylovače. Díky svému zahnutému sosáku dosáhne i do složitých květů. Miluje pestrobarevnou zahradu.

Další způsoby, jak přilákat hmyz do vaší zahrady

Nechte na zahradě pítko s čerstvou vodou. Umístěte do záhonů kameny a mulč, které hmyzu poskytnou úkryt. Pěstujte různé druhy rostlin. Umístěte do zahrady hmyzí domeček. Ujistěte se, že nikde poblíž vaší zahrady nepoužíváte lapač hmyzu.

Užitečný hmyz naláká i větší množství aromatických rostlin – dobromysl, meduňka, kopr, máta, kerblík. Rostlinky umístěte na slunné místo, které je navíc dobře chráněné proti větru.

Vyhýbejte se používání chemických prostředků. Narušují křehkou biologickou rovnováhu. Občas nechejte na zahradě zapomenutou hromádku listí nebo větví, nebo nějaký ten kámen. Připravíte tak místo, které bude hmyz obývat.

Napsat komentář