HOBBYMANIE(5)

Velikonoční dobrůtky: Odpalované větrníky trochu jinak, dnes s jahodami!

Patří rozhodně k tomu nejlepšímu, co je možné si upéct, na rozdíl od těch kupovaných si ale s větrníčky, upečenými doma navíc můžete ještě trochu pohrát. Experimentovat lze například s rozmanitými náplněmi a také s přízdobami. V našem případě jsme zkusili ovoce a sklidili jsme velký úspěch!

Kde děláme chybu u odpalovaného těsta?

Proč se některým pekařkám stále nedaří odpalované těsto? Příčin může být několik a rozhodně platí, že hned po prvním neúspěchu netřeba házet flintu do žita. V první řadě existuje několik osvědčených receptů, jež pracují pokaždé s jiným druhem mouky a také máslo je možné v nich zaměnit za olej.
Svařený základ pro odpalované těsto je také třeba v kastrolu za stálého míchání důkladně prohřát (nesmí se lepit na dno), a když je hotový, zchlaďte jej, aby nepálil na dotyk. Teprve potom do hmoty zašlehejte celá vejce. Ale postupně jedno za druhým!
Těsto je hotové, větrníčky nastříkané na plech, ale proč při pečení nevyskočily? Možná jste zapomněli vložit do trouby ještě před plechem kastrol s vroucí vodou (pára proces pečení podpoří) a navrch stříkněte dovnitř před uzavřením dvířek trochu vody. Kuchyň bude sice připomínat parní lázně, ale vyplatí se to. A pak už troubu neotírejte až do doby, kdy větrníčky začnou nabírat zlatavou barvu!

Nadýchané krémové větrníčky: 500 ml vody špetka soli 180 g másla 350 g hrubé mouky 8 vajec; vanilková náplň: 300 ml mléka 1 vanilkový pudink 3 lžíce krupicového cukru 200 g másla karamelová šlehačka (viz tento recept) ovoce na ozdobu, např. jahody, maliny, ostružiny…

Jak na to:

Vodu, olej a sůl přiveďte ve větším kastrolu k varu, postupně přisypte mouku, těsto důkladně vymíchejte a dál je za stálého zahřívání míchejte, dokud se nepřestane lepit na dno. Poté je odstavte a přeložte do mísy, kde je hnětačem dál občas „prošťouchněte“. Jakmile zchladne na 40 °C (mírně teplé na dotek prsty), zašlehejte do něj postupně vejce.
Vymíchané hladké těsto naplňte do sáčku s ostře řezanou špičkou o větším průměru a na plech s pečicím papírem z něj nastříkněte 2x zatočené velké pusinky (větrníčky). Pečte je při 220 °C asi 15 až 20 minut, ale ještě před tím vložte do trouby kastrůlek s horkou vodou. Zdárnému pečení pomůže, když dovnitř stříhnete ještě lžící trochu vody.
Troubu pak za žádných okolností neotvírejte, dokud větrníčky nezezlátnou. Ještě horké prokrojte nožem, půlky rozevřete a nechte zchladnout. Plňte je pak ze sáčku nejprve vanilkovým krémem (máslo se zašlehaným slazeným vanilkovým pudinkem) a přidejte vrstvu karamelové šlehačky (viz tento recept ZDE).

Napsat komentář