HOBBYMANIE(5)

Orgasmus – skvělý řez s lechtivým názvem

Pokud vám řez náhodou vydrží v lednici do druhého dne, stane se z něj skvělý společník ke kávě, na rodinné oslavy, nedělní odpoledne s návštěvou nebo jen tak na takové to domácí mlsání. Pusťte se do něj, je jednoduchý, rychlý a příprava zabere maximálně 15 minut. Pak už stačí jen upéct, potřít krémem a potrénovat trpělivost, než se alespoň malinko uleží.

Ingredience

na těsto: 1,5 hrnku polohrubé mouky, 1,5 hrnku cukru krupice, 2 celá vejce, 1 balíček prášku do pečiva, 2 lžičky jedlé sody, 1 plechovka menšího ananasového kompotu – rozmixovat i se šťávou

na krém: 2 kelímky pomazánkového másla, 1 kelímek vanilkového pudinku nebo půl vanilkového pudinku uvařeného ve 200ml mléka, 1,5 lžíce cukru krupice, 1 balíček vanilkového cukru

alternativa: Místo uvařeného pudingu použijeme do pomazánkového másla vaničku tvarohu a půl hrnku cukru moučka.

na ozdobení: 1 hrst nasekaných ořechů, čokoláda na vaření, kousek ztuženého tuku nebo smetany na rozředění čokolády

Postup

Nejprve si v hlubší misce tyčovým mixérem rozmixujeme ananas i se šťávou. Do něj postupně přidáme všechny ingredience od vajec přes cukr až po mouku, v níž rozmícháme prášek do pečiva, a důkladně promícháme. Těsto vylijeme na plech, který jsme si vyložili pečícím papírem. Troubu si předehřejeme na 180-200 stupňů Celsia a dáme péct. Buchta je celkem rychle hotová, už zhruba za 20 minut vyzkoušíme špejlí, zda je i uprostřed dostatečně propečená. Pokud ano, vyjmeme ji z trouby a necháme vychladnout.

Mezitím si připravíme krém. Uvaříme si puding a vychladlý smícháme s pomazánkovým máslem, cukrem a vanilkou. Pokud se nám nebude chtít puding vařit, můžeme použít do krému lžíci vanilkového pudingu v prášku. Bude mít malinko jinou chuť, ale je lahodný v obou verzích. Nakonec řez posypeme sekanými ořechy a přelijeme čokoládou. Tu si připravíme tak, že zhruba 50 gramů čokolády na vaření (půl tabulky) a 35 gramů ztuženého tuku rozpustíme ve vodní lázni. Jinou variantou krému je verze z tvarohu, pomazánkového másla, lžíce vanilkového pudinku v prášku a půl hrnku cukru moučka.

Tip: Stejný recept obměníme, když místo bílého cukru použijeme do těsta cukr třtinový. Řezy jsou pak zbarvené téměř do oranžova, skoro jako karamel. Krém můžeme nadlehčit ještě dvěma lžícemi zakysané smetany. Uležený alespoň do druhého dne a vychlazený z ledničky chutná řez Orgasmus přímo božsky!

Autorka: Hana Raiskubová

Napsat komentář