HOBBYMANIE(5)

Amarylka se odvděčí nádhernými květy

Zdobná cibulovina, která pochází z jižní Ameriky, vykvétá kolem Vánoc a v zimě. Amarylky tvoří výrazné květy, tyčící se ve dvojici na vysokém květním stvolu. Vyrůstají tak, že jsou navzájem otočené na opačnou stranu. Jde o velmi vděčné kvetoucí pokojové rostliny z čeledi amarylkovitých. Často si je lidé pletou s hvězdníkem, kterému se až nápadně podobají.

Rozzáří každý interiér

Vypěstovat si je můžete v široké škále barev: od bílé přes žlutou, oranžovou, růžovou, žíhanou až temně rudou. Díky tomu, že vykvétají v zimě, stávají se jedinečnou součástí vánoční sváteční tabule nebo doplňují jakoukoli rodinnou slavnost překrásnou květinovou aranží v zimním čase. Úchvatně působí i jen tak nařezané v jednoduché skleněné váze bez jakýchkoli přízdob.  Mezi pěstiteli se jedná o známou, oblíbenou rostlinu, pěstovanou několik desítek let. K nejkrásnějším patří odrůdy Red lion s krásně červenými květy, růžově kvetoucí Susan nebo sněhově bílá odrůda Mont Blanc, která rozzáří každý interiér.

Pěstování

Cibulky této pokojové rostliny zakoupíme je ve specializované zavedené prodejně nebo v zahradnictví. Právě na tomto kroku záleží, jak bude pěstování amarylek úspěšné. Sázejí se kdykoli od začátku listopadu do konce dubna. Záleží na narašení cibulek. Vyséváme je do květináčů o velikosti 11 až 12 cm do písčitého substrátu. Vysazujeme jednotlivě, aby byly jednou polovinou v substrátu, druhou nad jeho povrchem. Předtím je ale uskladníme ve sklepě při teplotě kolem 15°C. Přežijí i ve tmě. Když se z cibule amarylisu vynoří poupě, vysadíme cibuli. Důležitá je silná drenážní vrstva. Rostlinu pak postavíme na světlé místo s teplotou kolem 22 stupňů. Teprve později jí zajistíme 20 stupňů. Amarylky milují okna obrácená na západ nebo na jih. Kvůli své mohutnosti květ někdy vyžaduje oporu.

Pozor na vodu

Když vyraší květní stvol této nádherné pokojové kytky, udržujeme půdu jen mírně vlhkou. Kromě toho rostlinu jednou týdně přihnojíme. V mírně teplých interiérech vydrží květy amarylek několik týdnů, dokud listy nezačnou žloutnout a opadávat. Po odkvětu omezíme zálivku a také zlikvidujeme celý stvol až u cibule. Rovněž tak se zbavíme odkvetlých květů. Koncem léta přestáváme amaryllis zalévat úplně. Cibule vyjmeme z květináče a uložíme do chladu a tmy, kde bude pouze kolem 15°C. V listopadu amarylku opět zasadíme. Tuto ozdobu domů, bytů a okenních parapetů kanceláří, úřadů či nemocnic není třeba přesazovat každoročně. Za naši péči se nám odmění překrásnými květy.

Tip: Od poloviny května lze amarylku letnit venku.

Autorka: Hana Raiskubová

 

 

Napsat komentář