HOBBYMANIE(5)

Barevný byt. Jaké odstíny kam zvolit?

Vždy ovšem platí, že nic se nemá přehánět. Hlavní je cítit se dobře. Platí to i pro barvy v bytě. Jaké vybrat třeba do obývacího pokoje či ložnice?

Barvou r. 2018 je greenery – svěží zelená

Návrat k přírodě. Přesně v tomto duchu se ponese celý letošní rok, pokud jde o barvy v bytě. V interiérech se do módy opět vrací květinové vzory. Díky staronovému trendu se tak můžete vyřádit nejen na ubrusech a novém čalounění křesel, ale také na zdech. Ty opanuje zelená s přírodními, především exotickými motivy. Konečně si v bytě v klidu vytvořte džungli plnou palem a zelených rostoucích stěn. Při zařizování se většina lidí obecně řídí spíše barevností než designem nábytku. Barvy totiž vnášejí do bydlení harmonii, anebo také naopak disharmonii. Působí na lidskou psychiku víc, než si mnozí dokáží připustit.

Pozor, barvy opticky zvětšují i zmenšují!

Stejně jak barvy umí prostor opticky zvětšit nebo zmenšit, působí i na naše nálady a momentální rozpoložení. Zatímco jedna barva uklidňuje, jiná vás znervózní anebo zvýší napětí. Barevnost bytu by proto neměla podléhat módním trendům, dokonale si její výběr promyslete. U velkých ploch jako stropy či stěny zvolte spíše neutrální barvy. Měly by být spíš vzdušné a prosvětlené. Odvážně je doplňte menšími předměty – například polštáři na sedačce. Výraznější barvy se obecně hodí spíše na doplňky, protože ubírají světlo a opticky zmenšují prostor. Do extravagantnějších a sytějších tónů se pusťte třeba při koupi sedacího nábytku, židlí do jídelny či ke kuchyňskému baru nebo v případě postele.

V jednoduchosti je krása

Méně je vždy více. Proto se řiďte jednoduchým pravidlem, že čím méně barev v místnosti, tím lépe. Mnohem klidněji a elegantněji působí interiér, v němž použijete jen dvě, maximálně tři barvy nebo odstíny. Křiklavé a výrazné barvy nejen zmenšují prostor a působí těžkopádně, ale dlouhodobě také zneklidňují psychiku. Zvolte spíše světlejší stěny a tmavší podlahu. Příliš světlé stěny totiž vyvolávají pocit, že se do nich můžeme snadno „zabořit“.

Dětský pokoj by měl zklidňovat

Pokud si s barevností bytu nevíte rady, svěřte se raději do rukou odborníků. Po celé České republice existuje celá řada profesionálních studií s bytovými architekty a designéry. Každý prostor v bytě slouží k jinému účelu, podle něhož je třeba vybrat barvu stěn. Chladné barvy jako šedá, zelená nebo modrá spíše zklidňují a povzbuzují k práci. Proto budou lepší do pracovny nebo do dětského pokojíčku. Naopak nevhodná je červená, která je silně stimulující. Máte v některé z místností okno na sever a toužíte po sluníčku? Do bytu si je přivoláte příjemně tlumenou žlutou. Naopak do míst přirozeně vyhřátých slunečními paprsky se nedoporučuje. Pocit horka totiž ještě více umocní. Jindy efektní červenou zase rozhodně nevybírejte do ložnice, jestliže v ní hodláte především odpočívat. Převaha červené neprospěje ani pokojíku, kde bydlí neklidné děti. Podobně dráždí rovněž fialová, sytě růžová, oranžová nebo všechny svítivé „fosforové“ barvy.

Autorka: Hana Raiskubová

Napsat komentář