HOBBYMANIE(5)

Léčivé tinktury, extrakty a čaje z hub

Hledáte-li relaxační čaj na posílení imunity, vyzkoušejte ten z Reishi neboli lesklokorky lesklé. Popíjí se vlažný během celého dne. Tuto houbu můžeme použít hned několikrát. Při přípravě se rozhodně vyhněte hliníkovému nádobí.

Čaj z lesklokorky lesklé na posílení imunity

Ingredience: hrstka sušených hub Reishi (asi 3 – 5 gramů), 1 litr vody, med nebo cukr na doslazení

Postup

Sušené houby namočte na půlhodinu do vody a poté půlhodinu povařte na mírném ohni. Scedíte a případně oslaďte medem nebo cukrem. Čaj je totiž hořký.

Proti nachlazení a chřipce: hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná prokazatelně posiluje imunitu, upravuje krevní tlak i hladinu cholesterolu v krvi. Pomáhá od bolesti při některých onemocněních kloubů a ulevuje alergikům. Obsahuje celou řadu vitamínů, stopových prvků, proteinů a vlákninu. Podle posledních výzkumů působ příznivě i při rakovině.

Hlíva je celoročně v obchodech k dostání čerstvá. Můžete ji konzumovat tepelně upravenou v polévkách, guláši, v zeleninovém salátu či jen tak orestovanou na kapce oleje s pepřem a solí. Používá se ale i sušená, nadrcená na prášek či ve formě tinktury. Kupujete kapsle této zázračné léčivé houby v lékárně? Zkuste si je vyrobit s nesrovnatelně nižšími náklady jednoduše doma.

Postup

Hlívu nakrájejte na kousky a sušte při teplotě okolo 30 st. Celsia, aby se nezničily látky, které přinášejí úlevu alergikům. Poté rozemelte na jemný prášek.

Užívání a dávkování

Denně užívejte půl až jednu polévkovou lžíci hlívového prášku, ideálně po dobu dvou měsíců. Hlíva nemá výraznou chuť ani aroma, proto ji lze zamíchat například do jogurtu, polévek, omáček, ale i sladkých moučníků. Účinné látky se varem nezničí.

Hlívová tinktura

Přispívá ke klidnému trávení a pomůže i proti cukrovce.

Ingredience: 3 lžíce hlívy, 3 dl 60 % lihu

Postup

Hlívu rozmixujte s lihem na kaši. Nalijte do sklenice, uzavřete a nechte 14 dnů stát na teplém stinném místě. Pozor, sklenice se musí denně otáčet! Po dvou týdnech směs scedíte a vymačkáte zbytky hub. Hotovou tinkturu skladujte v tmavých skleněných lahvičkách, které dobře uzavřete. Tato tinktura vydrží až dva roky.

Užívání a dávkování

3x denně 15 kapek po dobu 3 až 5 měsíců

Žampionová tinktura na alergie a astma

Pěstované žampiony patří vedle hlívy ústřičné k houbám, které jsou snadno dostupné po celý rok čerstvé. Tato léčivá delikatesa se osvědčila proti alergickému astmatu i streptokokům. Pomáhá na kopřivku, ekzémy a kožní alergie. Snižuje hladinu cukru v krvi, a proto je vhodná i pro diabetiky. Držte se však zásady: pro léčebné účely se používají pouze žampiony čerstvé nebo sušené.

Ingredience: 100 gramů žampionů, 4 dl 60 % lihu

Postup

Houby zalijte lihem a nechte na teplém místě 2 týdny louhovat, přičemž směs 2x denně protřepávejte. Poté přeceďte, houby vymačkejte a vzniklou tinkturu nalijte do skleněné lahve. Uchovávávejte v lednici. Tinktura vydrží až dva roky.

Užívání

Podává se v dávkách, kdy ženy užívají 4x denně 20 kapek této tinktury, muži 4x denně 25 kapek po dobu 6 až 8 týdnů.

(hra)

 

Napsat komentář