HOBBYMANIE(5)

Stavba skleníku: Sklo nebo polykarbonát?

Skleník oceníte, pokud od jara do zimy preferujete na talíři čerstvou křupavou zeleninu a ve váze řezané květiny. Zelenině tak zajistíte optimální podmínky k růstu po větší část roku a prodloužíte její vegetační dobu. Než se do toho pustíte, dobře si promyslete, k jakému účelu skleník chcete a co v něm hodláte pěstovat.

Kde? Na nejvíc prosluněném místě

Jako první si ujasněte, kam chcete skleník umístit. Měl by být situovaný hřebenem od severu k jihu a postavený v blízkosti domu, který ho ochrání před větrem. Vyhnete se tak i zbytečným komplikacím, když k němu budete chtít přivést vodu nebo se pustit do elektroinstalací. Pozor však, aby dům skleníku nestínil – a stejně tak stromy na zahradě.

Obraťte se na odborníky

Vyrábět skleník podomácku se už nevyplatí. Obě řešení mají své nesporné plusy, ale také nevýhody. Aby se váš zahrádkářský sen nezměnil spíše v noční můru, pečlivě si vše nastudujte, ideálně se poraďte s odborníky. Pryč je doba, kdy si každý stloukal pařeniště sám podomácku z vyřazených oken. Pokud nemáte k dispozici levný, ale kvalitní materiál přímo určený na výrobu skleníku, rozhodně se do jeho stavby nepouštějte – neušetříte. Na trhu je k dostání celá řada typů i velikostí, stačí si vybrat přesně podle podmínek a dispozičního řešení vaší zahrady.

Polykarbonát zaručí menší únik tepla

Pro pěstování rajčat, paprik, okurek a další zeleniny v podmínkách střední Evropy odborníci doporučují polykarbonát. Navíc se přiklánějí ke skleníku ve tvaru oblouku. Není jej totiž potřeba stínit, protože tento materiál rozptyluje světlo lépe než sklo. Ve skleníku se netvoří přebytečné teplo a v horkých dnech přes poledne materiál odráží přímé sluneční záření. Spodní svislá stěna skleníku má i skvělou vlastnost, že dokáže po ránu pohltit více než dvě třetiny energie a využít ji pro potřebu pěstovaných rostlin. V praxi to znamená, že se po noci rychleji ohřeje. Zaručí vám také menší únik tepla než klasické sklo. Dokáže ho totiž udržet dvakrát tolik. Ohřeje se lépe i ve dnech, kdy je chladno nebo zataženo. Rostliny v něm mají více prostoru, větší objem vzduchu, větší přísun CO2, který rostliny potřebují k růstu, a také vyšší teplotu zeminy, což ocení zejména okurky. Skleník z polykarbonátu také lépe odvětrává vzdušnou vlhkost a lépe udrží půdní vláhu.

Sklo má dlouhou životnost

Pro sklo rovněž hovoří několik významných plus, zejména jde o bezproblémovost, dlouhou životnost a stálost vlastností. Sklo se snadno se udržuje v čistotě a dobře prostupuje světlo. Použijete-li sklo alespoň o tloušťce 4 mm, bude odolné i proti běžnému krupobití. Dobře odolá také chemickým vlivům. Musíte však počítat s horší tepelnou izolací a rizikem proražení.

Autorka: Hana Raiskubová

 

 

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář