HOBBYMANIE(5)

Bylinková zahrádka: Oregano versus dobromysl a jak ji pěstovat

Dobromysl najdeme volně růst v naší přírodě, má ráda suchá úbočí s vápencovým podložím, své místo si našla i na loukách. Díky jejím takřka zázračným účinkům si ji naši předci pěstovali ve velkých zahradách i v malých zahrádkách nebo za okny.

Nejen výborné koření, ale také lék

Dobře věděli, jak důležité je mít ji vždy po ruce: Jak už samo jméno napovídá, dobromysl pomáhá při neurózách a depresích, stimuluje tvorbu serotoninu. Ne nadarmo se tvrdí, že za věčně dobrou náladou Italů a Francouzů je právě oregano! Říká se také, že podporuje zažívání, mírní žaludeční křeče, usnadňuje vykašlávání, účinně působí proti bolestem v krku i při zánětu průdušek. Její lístky se zase žvýkaly, když někoho sužovaly zuby. Kvůli svým antiseptickým účinkům se přidávala do koupelí nebo se používala k obkladům na hojení různých kožních neduhů.

Oregano, odnepaměti pěstované ve Středomoří, je silnější a aromatičtější varianta dobromysli, čerstvé i sušené se hojně používá při přípravě italských nebo francouzských pokrmů, je neodmyslitelnou součástí vyhlášeného „provensálského koření“.

S tím vším můžeme jen souhlasit, ale pozor! Jiné prameny totiž uvádějí, že dobromyslí smíme nazývat jen tu planě rostoucí, kdežto všechny „dobromysli“ pěstované v zahradě jsou výhradně oregano! Konečně třetí zdroje mezi oběma rostlinkami nenacházejí pražádný rozdíl, konec konců latinský název Origanum vulgare mají společný. No, a teď si vyberte…

Jak dobromysl pěstovat?

Ať už si tuto léčivku a nezbytnou „pomocnici“ v kuchyni v jednom nazveme jakkoli, tentokrát bude řeč o jejím pěstování na zahradě. Bylinku lze vysít na počátku jara přímo na záhon, ale rychlejší a vhodnější je si ji předpěstovat ze semínek v pařeništi, nebo si sazeničky koupit a v květnu je vysadit na záhon. Tou dobou rostlinky vypadají velice křehce a nevinně, ale my se tím nenecháme nachytat. S nadsázkou lze říct, že sotva se kořínky dotknou půdy, bylinka se v okamžiku rozroste do půli zahrady. Tak blesková její invaze sice není, ale počítejte s tím, že se opravdu dost rozroste. Sazeničky proto vysazujeme ve větší vzdálenosti od sebe, ideálně třicet až čtyřicet centimetrů, aby měly dostatek místa. Nejlépe jim svědčí prosluněné záhony s vápenitou nebo hlinitopísčitou půdou. Pěstovat je můžeme také v nádobách, podél pěšinek a velkou parádu udělá dobromysl/oregano i na skalce.
Bylinky zaléváme odstátou vodou, která nesmí být studená ani příliš teplá, dalo by se říct, že by měla mít pokojovou teplotu. Také dbáme na to, aby rostlinky nezaschly, a půdu proto udržujeme stále vlhkou, nicméně to nepřeháníme, aby kořínky neuhnily. Důležitá je i výživa, v období růstu dobromysli/oreganu dopřáváme zálivku tekutým hnojivem zředěným vodou zhruba jednou za dva týdny.

Za naši péči se nám odmění drobnými růžovofialovými květy, které vykvétají od července až do září. K přípravě koření odřezáváme kvetoucí nať, kterou ve svazcích sušíme na stinném suchém místě s dostatečným přístupem vzduchu.
Chceme-li vzrostlou rostlinu dále množit, oddělíme z ní trsy, které ihned přesadíme. Dá se říct, že dobromysl/oregano je vcelku nenáročná vytrvalá bylinka. Pokud se z ní chceme radovat i v příštím roce, před zimou k ní musíme přihrnout zeminu a přikrýt ji chvojím, aby neumrzla. Bylinky pěstované v nádobách přeneseme do místnosti s pokojovou teplotou, případně i s nižší, nejméně však do 10 °C. Zálivku regulujeme podle teploty okolí, čím je teplota nižší, tím více se zálivkou šetříme.

Dobromysl v léčitelství

  • K vnitřnímu užití, k výplachu úst nebo ke kloktání se doporučuje zalít 1 lžíci nasekané bylinky (čerstvé nebo sušené) 250 ml vroucí vody a nechat asi 10 minut luhovat.
  • K obkladům zalijeme 100 g nasekané dobromysli 1 litrem vroucí vody a necháme luhovat asi 15 minut.

Napsat komentář