HOBBYMANIE(5)

Bylinky pro ženy

Moje babička vždy říkala, že se bylinky jednoho dne zase stanou nepostradatelnými pomocníky v kuchyni i medicíně. Měla pravdu. Poslední léta se opět dostávají do popředí nejen v kuchyni, ale i v lékařství a kosmetice. A je to dobře. Bylinky pomáhají ve všech fázích života, mužům i ženám, dokonce je mohou i děti. Příroda je mocná a kolikrát dokáží vyléčit i velké neduhy. Pojďme se podívat, kdy jsou bylinky vhodné pro ženy.

Nastartování metabolismu

Během jara uvítáme kopřivu dvoudomou, pomůžeme nám s jarní očistou našeho organismu. Čistí krev, podporuje krvetvorbu a má skvělý vliv na ledviny a játra. Pomáhá nám se správným trávením a urychluje náš metabolismus. Z kopřiv nejčastěji vaříme čaj, ale dá se použít například i do omelety.

Maliník

Čaje z maliníku jsou nejznámějšími ženskými čaji. Tato rostlinka má výborný vliv na ženské orgány, podporuje stav sliznice a dozrávání vajíček. A tím podporuje početí. Zároveň jeho pití v posledním měsíci těhotenství usnadňuje následný porod. Maliník také pomáhá při zánětech vaječníků a dělohy. Při komplikovaném těhotenství, jako je krvácení se o užívání, ale poraďte se svým lékařem. Další výhodou maliníku je jeho podpora v hubnutí.

Řebříček jako lék na migrény

Jeho nejdůležitější látkou je azulen, který má skvělé protizánětlivé účinky. Dále obsahuje silice, třísloviny a rostlinné steroly. To vše pomáhá v boji proti migrénám, u některých jedinců díky pravidelnému užívání čaje z této rostliny migrény úplně vymizí. Řebříček je také prospěšný při menopauze a při nepravidelné menstruaci.

Rovnováha díky kontryhelu

Nejoblíbenější bylinkou všech žen, je kontryhel obecný. Jeho účinky jsou tak známe, že se využívá po celém světě. Svým obsahem má vynikající účinky na hormonální procesy žen. Mladší ženy pijí kontryhel nejčastěji z důvodu nepravidelné a bolestivé menstruaci. V pozdějším věku ocení, že kontryhel pomáhá během menopauzy, kdy příznivě působí na její negativní projevy. Výhodou také je, že pozitivně působí proti tvoření cyst a děložních myomů.

Verbena nebo-li Sporýš

Bylinka Sporýš lékařský podporuje především plodnost, a to zejména zajišťuje správné fungování vaječníků. Dále díky svému složení napomáhá při žaludečních a trávicích potížích. Trpíte-li na úzkosti, pomáhá se zlepšením nálady. Také vám pomůže s nespavostí, stačí vypít jeden šálek čaje před spaním.

Napsat komentář