HOBBYMANIE(5)

Sběratelství autíček jako koníček? Proč ne!

Ať už jste se pro modely autíček teprve nadchli a pořídili jste si první vitrínku, kam ulovené poklady budete ukládat, nebo už jich máte tolik, že se nevejdou ani do jedné místnosti, určitě už víte, že jste propadli vášni na celý život. Modely autíček se dají obdivovat stejně jako jejich kamarádi v životní velikosti, jsou ale přece jenom skladnější a taky levnější.

Na to, abyste začali modely sbírat, není nikdy pozdě

Každé malé dítě si s modely aut rádo hraje, je jedno, zda jde o dívky nebo chlapce. Hrát si s autíčky je prostě zábava. Jezdí, dají se jim otvírat dvířka, do některých se dají posadit i pasažéři.

Už v té době si k nim budujeme vztah, a zatímco někdo si s nimi jen chvíli hrál a pak je odložil, jiný si je schovával jako cenný poklad. Možná se mezi námi najdou i tací, kteří je mají uložené v krabici jako vzpomínku na dětství. Možná se totiž ten angličák, který jste dostali jako malí, stal základním kamenem vaší budoucí sbírky modelů autíček.

Rozdíl mezi chlapcem a mužem je v ceně jejich hraček

Staré dobré přísloví, které v případě autíček platí dvojnásob. Kluci si hrají s malými modely za pár korun, dospělí muži si pořídí buď skutečné auto nebo vymakaný model, který zaujme čestné místo ve vitrínce. Ženy nemohou nic namítat, protože sběratelství modelů autíček není jen koníček, je to také investice.

Co si budeme povídat, už ve chvíli, kdy si autíčko kupujete, má nějakou hodnotu, která se laikům může zdát i docela vysoká. Tu hodnotu si ale každý model nejen uchová, ona časem i roste.

Víte, že i mezi ženami se najde nejedna vášnivá sběratelka modelů aut?

Jaké modely aut můžete sbírat?

Mezi unikáty patří autíčka, která se v nějakém detailu liší. Může jít o kolečka nebo třeba barvu, která není u vybrané série typická. Takových modelů bývá ale jen pár kusů a jsou spíš raritou.

Většina sběratelů se zaměřila na klasické kovové modely aut, díky kterým si plní své klukovské sny. Sice ve zmenšeném měřítku, ale konečně mají doma (i když ve vitrínce), vysněné auto. Mohou ho obdivovat, sáhnout si na něj, radovat se z něj.

  • Klasikou jsou modely autíček známých značek jako Škoda, Volkswagen, BMW, Ford a další světové značky aut, včetně těch amerických (např. Buick, Dodge, Chevrolet, Hummer).
  • Obdivné pohledy a nadšení každého sběratele sbírají modely aut jako Ferrari, Porsche, Lamborghini
  • Zaujmou i modely motorek, mezi kterými nechybí ani značky jako Harley Davidson, KTM, Simson a další.
  • Každou sbírku oživí i modely autobusů.
  • Zvláštností jsou modely zemědělských a stavebních strojů. Který z pánů nechtěl jako malý kluk mít doma MAN, Scanii, Iveco nebo třeba Multicar?
  • Splněným snem mohou být i modely zemědělských strojů jako Claas, John Deer, International, Manitou, Dutra nebo další.
  • A co takhle mít ve sbírce speciální závoďáky značek Ford, Ferrari, Aston Martin, oreca, Arrows, Renault apod.?

Náš tip na závěr: Přece jenom chcete mít ve sbírce něco jedinečného? Co takhle některou z mrkaček, aut s výklopnými světlomety?

Napsat komentář