HOBBYMANIE(5)

Jak na truhlíky plné květů?

Nemusíme vlastnit zahradu, bohatou květenu můžeme mít i na klasickém balkoně. Květiny v nádobách mají také své kouzlo. Můžeme si samy vysévat, řízkovat nebo zakoupit již hotovou sazenici v zahradnictví. Šikovný zahradník Vám zajisté pomůže i s výběrem a poradí, jak se o danou rostlinu také postarat.

Jak vybrat správné rostliny? 

Nejprve si ujasníme, na jakou světovou stranu balkon máme, svítí nám sluníčko celý den, nebo je balkon spíše zastíněný? Některé rostliny bychom špatným umístěným dozajisté zahubili, některé by zase napadli škůdci. Na jih tedy umístíme přednostně petunie, surfinie, sporýši, lobelky, dvouzubci, vitálky, protože vyžadují velké množství světla. Na severní straně se bude dařit begoniím, fuchsiím, plectantusu, břečťanu a dalším.

Vhodné nádoby – vhodné vysazování

Dbáme především na velikost truhlíku, nesázíme příliš hustě. Rostliny by neměli místo na kořeny a trpěly by nedostatkem živin. Častou chybou jsou nízké malé truhlíky s malým místem na substrát. Chceme-li pěstovat ze semen, malá semena pouze lehce položíme na substrát. Větší lehce vmáčkneme do substrátu a orosíme vodou.

Substrát

Nejlepší volbou je zakoupit substrát specifický přímo na balkonové květiny. Druhou vhodnou alternativou je univerzální substrát. Chceme-li se vyhnout škůdcům a houbovým chorobám vyhneme se loňskému substrátu nebo zeminy ze zahrádky a pole.

Pravidelná zálivka a přihnojování

Pravidelná zálivka nám zaručí, že rostliny nechřadnou, jsou silné a odolné. Zároveň, ale musíme dávat pozor na přelití. To poznáme tak, že sice rostlina hojně vykvete, ale záhy uvadne. Při vyšších teplotách je zálivka vyšší. Vhodné je zalévat večer nebo brzy ráno.

Rostliny v nádobách jsou náchylnější, je tedy mnohem více důležité je občas správně přihnojit. Na trhu je řada hnojiv pro dané rostliny. Hnojivo doplní do substrátu minerální látky a živiny, tudíž se můžeme těšit z velkého množství barevných květů. Hnojíme pravidelně podle návodu, nejčastěji to bývá po 2 týdnech.

Při správném zacházení a péči, se můžeme radovat z balkonu plného květin.

Balkon

Zdroj Foto: Fotobanka

Napsat komentář