HOBBYMANIE(5)

Celoročně kvetoucí zahrada

Milujete květen pro jeho živost, sílu a vitalitu? Není nic snazšího než si takový květen vykouzlit v zahradě celoročně? Že je to nesmysl? Nesmysl! Při vhodné skladbě rostlin docílíte kvetoucí zahrady po celé vegetační období.

 

Od jara do podzimu

Nikdo vám sice nezajistí velkolepost třešní v plném květu po celý rok. Ale i přesto dokážete zajistit, aby vaše zahrada kvetla od chvíle, kdy sleze poslední sníh, až do podzimu.

S končící zimou začínáme samozřejmě polehoučku. Růžové vřesovce přesto, že jsou nízkého vzrůstu, oku lahodí a potěší. Vykvétají na konci zimy nebo časně zjara a svými sytými květy rozjasní zem, která je ještě neutěšená, hnědá, ošklivá.

Ne příliš známá, zato velmi bujná a rozkošná zákula japonská, potěší žlutými květy časně zjara. Krátce po ní pak začnou vykvétat rané druhy vajgelií. Velmi bohatě kvetoucí rododendrony budou nápadnou ozdobou, oproti nim bude kolkvicie krásná působit nenápadně, avšak délkou a bohatostí květů udělá radost nejen oku, ale také hmyzu. Navíc je, na rozdíl od azalek a rododendronů, velmi nenáročná na pěstování.

Obdobně nenáročné, avšak s bohatými květy, jsou tavolníky. Nalezneme jich neuvěřitelné množství, pro všechny jsou ale bohaté květy typické. Bílými květy potěší také trojpuk.

Radost udělají také pivoňky, tolik připomínající krásu dávných časů. V současnosti se jedná o poměrně drahý keř, který je třeba trošku opečovávat. Zapomenout nesmíme ani na růže, které sice začnou kvést až po pivoňkách, vydrží však výrazně déle.

Léto bude přát spíše květinám než keřům, přeci jen klesající množství vláhy se na skladbě kvetoucích rostlin podepíše. A tak přijdou na řadu floxy, hortenzie, ale také třeba tolik populární levandule.

Podzim dá podruhé vykvést některým druhům vajgelií. A kruh se symbolicky uzavírá. Jako jaro otvíraly vřesovce, uzavírají podzim vřesy.

 

Luční kvítí

Radost ale mohou dělat také luční květiny. Máte pěstěný trávník? Nebojte se vyhradit kousek zahrady právě lučním květinám. Nemusí se jednat o žádnou velkou louku, kterou byste dvakrát do roka kosili. Stačí skutečně malý prostor, který buď osejete směsí lučních květin, nebo osázíte třeba šlechtěnými kopretinami. A může to být prostor, ve kterém se hezky schovají cibule jarních květin – narcisů, tulipánů nebo řepčíků.

 

A co zima?

A při troše štěstí zvládnete vykouzlit květy i v zimě. Keřem, který vykvete na konci zimy a radovat se z něj můžete až do března, je kalina bodnanská. V zimě kvetou také vilíny, dřín a nebo lýkovec. Ten je obzvlášť impozantní pro své sytě růžové květy na holých, ještě neolistěných větvích. Často kvete v době, kdy na zemi leží ještě sníh. Ovšem pozor! Lýkovec je jedovatý.

Kalina

Napsat komentář