HOBBYMANIE(5)

Přednosti a negativa vyvýšených záhonů

Jistě jste je již v nejedné zahradě spatřili. Určitě vás zaujaly, jsou nepřehlédnutelné. Vyvýšené záhony. Jsou opravdu tak úžasné, že si je lidé stále do zahrádek pořizují?

 

Pořízení záhonu

K rozhodnutí nahradit klasický záhon tím vyvýšeným může zahradníka motivovat celá řada faktorů. Předně je to příslib jistého pohodlí, když bude záhon výše. To je bezpochyby pravda, pokud je záhonek vysoký alespoň 40cm. Pro záhony, které jsou jen na deseticentimetrové podestě, toto opravdu neplatí, i když se k nim lépe klekne, stále to není ono. Opačným extrémem jsou záhony v úrovni pasu, ty jsou zcela pohodlné. Avšak mají řadu konstrukčních úskalí (kvůli váze zeminy se nemůže jednat o velké truhlíky, budou určené spíše na pěstování bylinek), rovněž péče o ně je náročnější. Ale o tom níže.

Další výhodou se může zdát údržba trávníku okolo truhlíku. Opět to platí, ale! Fousy trávy bude třeba zastřihovat nebo vysekat strunovou sekačkou, protože klasická sekačka se nedostane až zcela k truhlíku. Variantou je pak obruba truhlíku, kdy mírně pod úroveň okolního trávníku zapustíme geotextilii a na ni umístíme kamínky, ideálně větší valounky. Pokud je pás okolo truhlíků dostatečně široký, lze přes něj sekačkou pohodlně přejet a sekání trávy bude výrazně snazší. Rovněž bude dřevo chráněno od vlhkosti z trávy.

 

Druhy záhonu

Záhonů je celá řada. Vybírat můžeme nejen z různých materiálů (velmi elegantní je tvrzený plast, který je také opravdu odolný, naopak přirozeně v zahradě může působit dřevo, truhlík si můžeme vyrobit také z palet), ale také z funkcí. Jinak bude vypadat nižší truhlík na bylinky, jinak naopak pyramida na jahody.

 

Založení záhonu

Založit záhon není náročné, přesto to vyžaduje trošku péče. Na dno je ideální dát větvě, případně také listy, dále vršíme hlínu a kompost. Odborných článků na téma založení vyvýšeného záhonu nalezneme nespočet. Málo z nich zmiňuje zásadní úskalí: zemina v dobře založeném truhlíku sesedá. Je třeba s tím počítat a pravidelně dosypávat.

 

Údržba záhonu

Pokud volíme vyvýšený záhon kvůli pohodlnější údržbě, určitě nebudeme zklamaní. Je ale třeba myslet na to, že truhlíky nejsou úplně velké, takže se do nich příliš mnoho zeleniny nevejde. Tedy na jaře má každý zahradník pocit, že je truhlík velký dostatečně, avšak je třeba počítat s rozestupy mezi rostlinami, které nabydou na objemu.

Nejhorším na samotné údržbě je zalévání, truhlíky totiž vyžadují výrazně intenzivnější zálivku, protože více vysychají než klasický záhon. Pokud s tím ale nemáme potíž, tak pozitiva bezpochyby převáží nad negativy!

Napsat komentář