HOBBYMANIE(5)

Jak zhubnout 5 kg?

Léto je tady a s ním i období nošení krátkých triček, tílek, šortek, kraťas a plavek. Zhrozili jste se už při té představě, že svoje tělo vystavíte pohledům jiných lidí, když máte pár kilo navíc? Ještě není nic ztraceno, zhubnout 5 kilogramů ještě zvládnete.

Dieta nestačí

Na trhu je spousta diet, které slibují zázračné hubnutí. Ano, mnohdy zhubnete, ale ta kila zase naberete zpět, a možná i nějaké navíc. Na vině je jojo efekt, který se zákonitě dostaví. Proč?

Jen držet dietu totiž nestačí, dieta je jen dočasným řešením. Důležité je změnit životní styl. Že potřebujete shodit jen pár kilogramů a ještě rychle? Pak zkuste keto dietu.

Proč zrovna keto dieta?

Keto dieta, jinak také proteinová dieta, je založená na zvýšeném příjmu bílkovin a minimálním příjmu sacharidů. Díky tomu se dostanete do stavu ketózy a vaše tělo začne spalovat energii uloženou v přebytečných tucích.

Není potřeba žádná fyzická aktivita, vaše tělo bude hubnout za vás. A to rychle, bez hladovění a námahy.

Jak funguje ketóza?

Ketóza se dřív využívala k léčbě nemocných, dneska ji využíváme k tomu, abychom se zbavili nechtěných kil. Jde o přirozený stav organismu ve chvíli, kdy nemáte dostatek sacharidů a tělo je musí něčím nahradit, aby mu nechyběla energie.

Tělo sacharidy během ketózy začne nahrazovat ketolátkami, které se tvoří z uloženého tuku. Vy tak budete hubnout, a to v těch partiích, kde jsou tukové zásoby uložené.

Víte, že ketóza nastupuje většinou už po zhruba 48 hodinách od doby, kdy jste příjem sacharidů snížila na maximálně 50 g za den?

Zdroj: fotobanka

Jak efektivně zhubnout?

Keto dieta má tři fáze. Během té první se dostanete do ketózy, jde o nejjednodušší a nejúčinnější fázi. 5x denně si dopřejete keto jídlo, přidáte k tomu za celý den až 500 g povolené zeleniny a asi 30 g semínek. Jíst byste měli pravidelně po 3 hodinách. První fáze trvá minimálně týden, maximálně 8 týdnů, ukončit byste ji měli zhruba v okamžiku, kdy zhubnete polovinu zamýšlené váhy.

Druhá fáze navazuje na tu první, jíte během ní 3 keto jídla za den, která doplníte 2 běžnými nízkosacharidovými jídly. Její délka závisí na tom, jak dlouho jste drželi první fázi keto diety, obě dohromady by měly mít maximálně 14 týdnů.

Třetí fáze už není hubnoucí, ale udržovací. Během ní byste měli respektovat vše, co jste se během prvních dvou fází naučili, jíst zdravou stravu a udržovat si hmotnost.

Náš tip na závěr: Během celé doby, kdy držíte keto dietu, nezapomínejte pravidelně pít a zkuste se i hýbat. Pitný režim se na úspěchu velkou měrou podílí, díky němu z těla odplavíte všechny toxiny a škodlivé látky, které se během hubnutí uvolňují. A kolik toho vypít?

Ideální jsou 2 až 3 litry tekutin, nejlépe čisté vody nebo bylinkových čajů. Slazeným minerálkám, džusům a alkoholu se vyhněte.

Napsat komentář