HOBBYMANIE(5)

Cuketový čas

Určitě to znáte. Nechceš cuketu? Postrach každého necuketáře. A od půlky července asi ta nejčastější věta zahrádkářů.

Možná vás nabídka cuket děsí, stejně jako hromadící se cukety ve vaší lednici. Není ale důvod zoufat, cukety jsou prostě super univerzální! Nevěříte? Pojďme se na ně podívat.

 

Hodí se k uskladnění? ANO!
No, dobře, na první pohled úplně ne. Nevydrží dlouho, ani v lednici je nemůžeme nechávat déle než týden. Přesto je můžeme zcela jednoduše zpracovat třeba do čalamády, využít se nechají do leča (to následně můžeme zavařit či zamrazit a využít v zimě jako základ pokrmů, třeba pod maso), můžeme je ale také zamrazit. Tady ovšem pozor! Cukety mrazíme zásadně bez slupky, ta by totiž mražením zhořkla!

 

Maličké cukety jsou top

Malé cukety, ideálně ještě ty, kterým nestihl odpadnout květ, jsou vhodné k rychlé tepelné úpravě – na grilu, ale také k restování na pánvi. Středně velké cukety můžeme zapékat, smažit nebo plnit. Obří kousky, které přerostou, nastrouháme do buchty a nebo do cuketového zelí. I přerostlou cuketu však lze nakrájet na kolečka, naložit do marinády alespoň na 24hod a pak grilovat. Nečekejte však křehkou opečenou cuketu! Přesto vás možná výsledek příjemně překvapí.

 

Cuketa se schová ledaskde!

Najemno nastrouhanou cuketu můžeme přidat do boloňské omáčky k těstovinám, stejně tak jako do mletého masa, kterým budeme plnit papriky. Hodí se i do sekané či do polévky, kterou zlehka pomůže zahustit. Využít ji můžeme také nasladko v cuketovém perníku.

 

Recept:

Protože je pro naši kuchyni zcela typické smažení, je cuketa obalená v trojobalu jednou z nejběžnějších kuchyňských úprav cukety. Co to ale zkusit jinak? Pokud jste líní obalovat cuketu, protože každé kolečko přeci jen vzít do ruky třikrát může být otrava, zkuste obalit cuketu v parmezánovém testíčku!

Potřebovat nebudete nic než cuketu, parmezán, vajíčko, sůl, mouku, mléko a olej na smažení. Cuketu nakrájíme na plátky či kolečka a necháme řádně vypotit (zlehka posolíme, vodu, kterou cuketa pustí, osušíme papírovou utěrkou).

Připravíme si těstíčko: rozkvedláme dvě vajíčka, přidáme najemno nastrouhaný parmezán (pokud preferujete jiný sýr, můžete zkusit čedar nebogruyere), trošku mouky a trošku mléka. Dochutit můžeme špetkou soli, pepřem, ale také bylinkami.

Cukety, je-li třeba, obalíme nejprve v hladké mouce. Může se ale stát, že je konzistence těstíčka tak skvělá, že to ani nebude potřeba! Cukety smažíme v předem rozžhaveném oleji. Servírujeme s jogurtovým dipem s bylinkami, hodit se ale budou také tzatziki.

Napsat komentář