HOBBYMANIE(5)

Jak čelit nadúrodě

Zarazil vás nadpis? Nejspíš ano! Většina majitelů zahrádek řeší strach z toho, že úroda nebude – zaútočí škůdce, zasáhne nepřejícné počasí, ať už v podobě přílišného sucha nebo naopak zimy či dokonce krup. Pokud zahradník všechny takové katastrofy přečká a dočká se úrody, může nastat úplně opačný problém: nadúroda.

Jsou bohužel plodiny, u kterých máme pouze dvě možnosti: zkonzumovat, nebo rozdat. Tedy pokud je nechceme vyhodit. Takové salátové okurky totiž moc jiného nenabízí. U většiny druhů zeleniny si ale můžeme poradit mnohem lépe.

 

Správné uskladnění je základ

Jistě není pochyb o tom, že zelenina je nejlepší čerstvá. Máme-li sklep, snadno do něj uskladníme nejen brambory a jablka, ale také kořenovou zeleninu či řepu.

Ne každý má ale takové možnosti. Dále se nabízí zavařování, kompotování nebo sušení. Ale přiznejme si, jedná se o náročnější způsoby uchovávání ovoce či zeleniny, vyžadují nejen práci, ale také trošku zkušeností, popřípadě péče. Jako nejjednodušší ze všech cest nakonec vyjde mražení.

 

Mrazím, mrazíš, mrazíme

Mrazení potravin je zkrátka snadné – zvládne ho opravdu každý. Také je pohodlné. Největším problémem může být nedostatek místa v mrazničce. Pokud nemáme to štěstí a nejsme majitelem pultového mrazáku, musíme se trošku více zasnažit. Opět jednodušší situaci budou mít majitelé amerických ledniček. Klasické šuplíky sice příliš mnoho místa nenabízejí, ale i s těmi si dokážeme poradit.

Jak tedy správně mrazit? Základem jsou vhodné nádoby. Ideálně čtvercové, tak, abychom maximálně využili prostor jednotlivých poliček či šuplíků mrazničky. Krabičky jsou mnohem praktičtější než sáčky, zaberou méně místa, lépe se s nimi manipuluje, jsou přehlednější. Pokud potřebujeme pouze část obsahu krabičky, snadno ji vyloupneme. Sice je investice do pořízení krabiček vyšší než investice do mikrotenových sáčků, ale jejich znovupoužitelnost je nesporná výhoda. Navíc jsou ekologické.

Rovněž je třeba volit vhodnou velikost – nádoba by neměla být obří, ale ani příliš malá. Takovou nádobu máme tendenci naplnit až po víčko, mražením se ale potraviny rozpínají, víčko odpadne a situaci si spíše komplikujeme.

Vhodné je nelenit a připravit suroviny k mražení tak, abychom je v kuchyni jen použili. Máme rybíz? Je snadné dát zmrazit celé hrozníčky. Ale tím si práci zbytečně komplikujeme! Stačí chvilka, otrhat kuličky, zamrazit v menší krabičce. A v zimě do bublaniny jako když rybíz najdeme!

Ovoce mrazíme syrové, stejně tak můžeme zmrazit řadu druhů zeleniny: cuketu (pozor, vždy loupeme, slupka mrazením hořkne!), kořenovou zeleninu či pórek. Zeleninu si pokrájíme a pak jen odlupujeme potřebné množství.

Jiná zelenina se pro změnu vyplatí mrazit již předvařená: doma si můžeme snadno vyrobit polotovar leča, které pak buď doděláme jako klasické lečo, nebo jej můžeme využít jako základ pod maso. Rovněž můžeme zmrazit uvařenou a nakrájenou červenou řepu.

V zimě jako když dary zahrádky najdeme!

Napsat komentář