HOBBYMANIE(5)

Chraňte před škůdci pokojové rostliny

Tito škůdci z rostlin vysávají sílu a vitalitu. Některé druhy se mohou dokonce množit z přemokřeného substrátu v květináči. Jsou malí, mají ovšem obrovskou schopnost reprodukce. Kolonie těchto škůdců dříve či později způsobí, že vaše krásná pokojová kytka, kterou jste dostali třeba k narozeninám, skončí nakonec v popelnici. Zimní škůdci jsou typičtí tím, že škodí sáním šťávy z mladých částí rostlin, které pak neprospívají. Většinou černají a nakonec uhynou.

Mšice a svilušky

K nejotravnějším patří mšice. Existuje jich velké množství, některé z nich jsou dokonce okřídlené. Napadené listy zaostávají v růstu, mohou měnit zbarvení či dokonce odumírat. Mšice dokáží „zaútočit“ na vaše pokojové či venkovní kytky, ale nejen na ně. Napadají i bylinky. Pokud uštipujete na maso nebo pečené brambory větvičky aromatického rozmarýnu, zkontrolujte si raději před vařením, zda na nich neparazitují tito škůdci. Napadenou bylinku samozřejmě nepoužívejte. Svilušky jsou zase drobní roztoči, které na rostlinách způsobují žloutnutí listů.

Pozor na sucho v bytě

 Kromě nebezpečných škůdců může vašim pokojovkám v únoru uškodit i suché ovzduší v bytech či domech, které způsobuje usychání špiček listů rostlin. Tyto nevzhledné části odstraňte nůžkami. Pozor, abyste nepoškodili zdravou část listů.

Tip: Pokud budete v únoru nakupovat nové pokojové rostliny, pořádně je zabalte a raději uložte i do kartonové krabice, aby se cestou domů nenachladily. I několikaminutové podchlazení stačí, aby došlo k nenávratnému poškození.

Babské rady na zimní škůdce

Tabákovo-česnekový odvar na molice

V 1 litru vody povařte 200 gramů tabáku a stejné množství česneku a nechte den odstát. Pak zřeďte v poměru 1:10 a stříkejte přímo na molice.

Výluh z tabáku na mšice

Ve 3 litrech vody rozmíchejte 150 gramů tabáku a hodinu vařte na mírném ohni. Poté sceďte přes punčochu nebo sítko, smíchejte v poměru 1:1 a stříkejte na postižené listy.

Kopřivový výluh na mšice

V pěti litrech vody louhujte alespoň 12 hodin půl kilogramu čerstvých kopřiv. Napadenou rostlinu stříkejte přímo tímto neředěným roztokem.

Cibulový odvar na svilušky

Nechte tři dny louhovat slupky z několika cibulí, které jste předtím zalili vřelou vodou. Výluh sceďte a postříkejte rostliny. Opakujte několikrát během několika dní.

Mýdlový roztok na všechny škůdce

Mýdlo rozpusťte ve vodě a tímto účinným roztokem stříkejte zasažená místa vašich pokojových rostlin. Škůdci rychle hynou.

Pokud babské rady nestačí, budete muset sáhnout k chemii. Nespoléhejte ale na jeden přípravek. Zimní hmyz – zejména mšice – je odolný a velmi rychle si na účinné látky zvyká. Vyzkoušejte také biologicky šetrné přípravky. Záškodnický hmyz odpuzuje např. levandule.

Autorka: Hana Raiskubová

 

 

Napsat komentář