HOBBYMANIE(5)

Krápníkový unikát: Tímto dortem s lískovými oříšky určitě překvapíte!

Připravte se na to, že oblíbených „lískáčů“ budete potřebovat při realizaci tohoto receptu požehnaně. Přidávají se jemně nastrouhané i nahrubo nasekané do těsta a rozmanitých náplní, ale vytvořit z nich lze i nevšední dekorace. Což je rovněž případ tohoto krápníkového karamelového unikátu. Když se do realizace této nevšední přízdoby pustíte, určitě si u tohoto na začátku trochu zalamentujete, do jaké hlouposti jste se to díky nám pustili.
Až ovšem odhalíte tajemství správné techniky, dopracujete si do detailu a k plné spokojenosti všechny potřeby i pomůcky a naučíte se zvolna prohřívat zkaramelizovaný cukr, aby vám příliš nezhnědnul a nebyl na druhou stranu příliš tuhý, potom vám půjde práce od ruky „jako na drátkách“. Ale nejdříve se musíte obrnit trochou trpělivosti…

Dort s karamelovými krápníky:
100 g hladké mouky, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 75 g jemně strouhaných lískových oříšků, 175 g hnědého cukru, 3 vejce, 175 g másla, 1 lžička vanilkového extraktu (2 lžičky vanilkového cukru), mléko dle potřeby; krém: 400 g měkkého tvarohu, 4 lžíce hnědého cukru, 100 ml smetany ke šlehání, 4 plátky želatiny; na dohotovení: 110 g krupicového cukru 30 ks loupaných lískových oříšků

Jak na to krok za krokem:

1. V míse promíchejte mouku s kypřicím práškem, nastrouhanými oříšky a hnědým cukrem, přidejte vidličkou prošlehaná celá vejce, rozehřáté vlažné máslo, vanilkový extrakt, dle potřeby přilijte mléko (dle velikosti vajec) a vše promíchejte nejlépe metlou. Dobře propracované těsto rozdělte do 2 kruhových forem o průměru 20 cm s kolečky papíru na pečení na dně (boky potřete máslem) a korpusy v troubě vyhřáté na 165 °C upečte (cca 25 až 30 minut). Hotové nechte vychladnout.

2. Připravte náplň: V troše vody namočte na kousky nastříhanou želatinu a nabobtnalou rozehřejte opatrně v mikrovlnce (max. 60 °C). V misce vymíchejte tvaroh s hnědým cukrem. Zvlášť vypracujte ze smetany šlehačku a 2 lžíce pěny vmíchejte do rozehřáté vlažné želatiny. Želatinový základ vmíchejte zpět do celkového množství šlehačky a hned ji metlou, příp. šlehačem zapracujte do tvarohu. Rychle propracovaný hladký krém naložte do sáčku s hladkou špičkou, polovinu spirálovitě vytlačte na jeden z korpusů a přiklopte ho druhým. Povrch dortu upravte podobně zbylým krémem a nechte vše v chladu ztuhnout.

3. V kastrůlku se silným dnem rozehřejte na plotně cukr a zkaramelizovaný zvolna zahřívejte; musí být tekutý, ale nesmí se přepalovat! Postupně v něm pak smáčejte na párátka nabodnutá jádra lískových oříšků a zvolna je z karamelu vytahujte. Každý pofoukáním zchlaďte a párátko s ostrým krápníkem zabodněte do vhodné podložky (např. destička polystyrenu). Zchladlé oříšky s karamelovými krápníky z párátek uvolněte a povrch dortíku jimi ozdobte.

Náš tip:
Tvorba karamelových krápníků s oříškovým základem je zdlouhavá záležitost, protože jednotlivé kousky netuhnou příliš rychle. Skvělým pomocníkem je destička polystyrenu přeložená přes 2 vyšší dózy. Párátka s karamelovými rampouchy do ní pak zapichujte zdola, špičky budou díky tomu směřovat dolů a také v této pozici ztuhnou, zatímco vy se můžete věnovat dalším kouskům. Dolů ovšem nezapomeňte uložit list papíru na pečení, abyste karamelem neznečistili sporák či pracovní plochu. Jakmile všechny rampouchy ztuhnou, můžete polystyren za zabodnutými kousky jednoduše obrátit.

 

Napsat komentář