HOBBYMANIE(5)

Co dělá zahradník v lednu?

Letošní leden je velmi mrazivý, prozatím i suchý. Pokud nám nevyhovuje lenošení u krbu s teplým čajem, práce na zahradě se najde i v zimě.

Kontrola uskladněného ovoce a zeleniny

Každá správná hospodyňka má určitě ve sklepě zásoby ovoce a zeleniny na zimní období, a teď je právě čas na to, všechno zkontrolovat. Napadené kusy hnilobou, plísní nebo chorobou musíme odstranit, aby se nešířily na ostatní plody. Dobrou prevencí před šířením chorob, je uskladnění pouze zdravých plodů do čistých přepravek, ovoce uskladňujeme do jedné vrstvy stopkou dolů. Při oteplování sklep pravidelně větráme.

Můžeme také vysévat řeřichu na vatu, rychlit petrželku, pažitku a cibuli. Zkontrolovat přezimované květiny, jako jsou pelargónie, fuchsie, durmany a další. Zkontrolujeme také cibulky okrasných květin. Rozmyslíme si, jako rostliny vysejeme v letošním roce a koupíme si osiva. Doplníme zásobu hnojiv a postřiků. Uklidíme si místo, kde všechno skladujeme.

Také si můžeme připravit zahradní nástroje a techniku, nabrousíme nože a zahradnické nůžky. V případě sněhu odlehčíme větvím, zkontrolujeme opory, popřípadě znova uvážeme. Zkontrolujeme stav plotu, popřípadě opravíme.

Čas můžeme také věnovat kompostu, vše co bylo po stranách zapracujeme dovnitř a obráceně. Pokud máme možnost močůvky, umístíme jej na kompost. Vhodné je také přidat popel ze dřeva.

V lednu se také staráme o ochranu kmenů stromů před prvními slunečními paprsky. Vhodnou ochranou je vápenné mléko, nebo postačí jen omotat kmen na jižní straně.

Nezapomínáme ani na stálezelené rostliny, které můžeme trochu zalít pokud nemrzne. Když se oteplí můžeme vysévat také mrkev, petržel a růžičkovou kapustu.

Během práce na zahradě nezapomeneme ani na krmivo pro ptáky. Krmíme semeny, neslaným lojem, kupovanou směsí určenou pro venkovní ptactvo.

Napsat komentář