HOBBYMANIE(5)

Zima je tady, nejvyšší čas nasadit čepici na hlavu!

První sníh pokryl vrcholky hor i některé svahy, venku panuje chladné a místy i docela mrazivé počasí. Kdo už vyrazil ven, toho nejspíš zaštípal mráz na uších a polechtal na tváři, do nosu jste vdechli studený vzduch. Jasná známka toho, že zima je tady a s ní nastal i čas teplých bund, svetrů a také čepic a rukavic.

Nejen tělo si zaslouží chránit před zimou

Jakmile venku začne teplo střídat chladnější počasí, automaticky sáhneme po větrovce, kterou postupem času vystřídá teplá bunda nebo kabát, pod něj si dost možná vezmeme i nějaký ten teplý svetr nebo mikinu. Na nohy oblékáme dlouhé kalhoty a obujeme si vyteplené boty. Je to ale všechno, jak se můžeme před zimou chránit? Rozhodně ne, zapomínat nesmíme ani na rukavice a čepici.

Náš tip:Když už je řeč o čepici, nejlepší volbou jsou ručně vyráběné dámské čepice pro ženy a pánské pro muže.

Čepice nesmí na hlavě chybět

Bojíte se, že vám čepice rozhodí účes, tak si na hlavu nedáváte buď nic, nebo používáte jen čelenku? Nejspíš vás zklameme, ani čelenka vás nijak neochrání. Sice dobře vypadá, ale k čemu to je, když skrz hlavu pořád uniká teplo a vy svoje tělo vystavujete další velké zkoušce?

Když totiž na hlavě chybí čepice, skrz odkrytou hlavu začne unikat poměrně hodně tepla. Kromě toho, že vám bude chladno a hrozí podchlazení, se můžete nachladit, zadělat si na migrénu, nebo škodit vlasy. Problémem je i to, že tělo se soustředí na to, aby ochránilo mozek a srdce, soustředí se na jejich ochranu, další části organismu ale trpí. Výsledek? Bolesti hlavy, zánět močových cest, bolesti zad, možná i vznik omrzlin.

Jak vybrat tu pravou čepici?

Čepice není jen ochranný prostředek, je také módní doplněk. Aby mohla plnit obě tyto funkce, pak je třeba ji správně vybrat. Jak na to?

  • Nejprve si změřte obvod hlavy, a to v oblasti nad ušima a přes střed čela.
  • Následně si změřte výšku čepice, a to tak, že budete měřit od vršku hlavy k uchu tak, aby čepice zakryla ucho. Konec metru nastavte na místo, kde by podle vás čepice měla končit.
  • Čepice by neměla být ani příliš těsná, ale ani příliš volná. Měla by pokožce hlavy umožnit dýchat.

Typ čepice vybírejte podle toho, jaký tvar má váš obličej. Ke kulatému se hodí baret nebo asymetrická čepice, k trojúhelníkovému zase beanie čepice, k hranatému baret nebo kulich s bambulí. Že máte dlouhý obličej? Vsaďte na čepice s širokým lemem nebo ohybem.

Napsat komentář