HOBBYMANIE(5)

Co dělat v případě dopravní nehody?

Na silnicích je stále větší a větší provoz, mnozí řidiči jezdí opatrně, najdou se ale i tací, kteří tak opatrní nejsou, nechají se rozptýlit nebo je postihne mikrospánek. Ať tak či tak, je o štěstí, zda do cíle své cesty dojedete bez úhony, nebo dojde k dopravní nehodě. Někdy stačí opravdu maličko a nehoda je na světě. Jak v takový okamžik postupovat?

Nehoda se může stát každému

Zkušení a dlouholetí řidiči rádi říkají, že jezdí bez nehody, ty že jsou dílem mladých a zbrklých řidičů, kteří za sebou ještě nemají mnoho najetých kilometrů. Pravda je ovšem taková, že nehodu může způsobit kdokoli. Okolností jejího vzniku se mohou různit, příčinou může být například i včela, která vám vletí do kabiny a vy zazmatkujete, snaha odvrátit neštěstí, nebo to, že prostě neodhadnete situaci.

Víte, že přesně to jsou důvody, proč je důležité mít sjednané autopojištění, které uzavřete například na https://www.klik.cz/povinne-ruceni-a-havarijni-pojisteni/?

Jak postupovat při nehodě?

Když do někoho nabouráte, nejspíš budete v šoku, takže se hodí dopředu vědět, co máte udělat. Co si budeme povídat, asi každý by hned šel za tím, do koho naboural, a začal se omlouvat.

Jenže tím úplně prvním krokem, který je zásadní pro to, aby se zabránilo ještě větším škodám (například aby do vás nenabourala další vozidla), je něco úplně jiného, a to umístění výstražného trojúhelníku na dobře viditelné místo, které se nachází 50 m (v případě dálnice cca 100 m) od místa nehody. Samozřejmě si předtím nesmíte zapomenout obléci reflexní vestu.Za druhým řidičem jděte až poté, zkontrolujte také všechny účastníky nehody a jejich zdravotní stav.

Zdroj: fotobanka

Vyplňte záznam o nehodě

Pokud se nikomu nic nestalo a jde o drobné škody, můžete si oddechnout. Pomačkané plechy jsou k vzteku, hlavně, že se ale nestalo nic horšího. Pokud na místě není zraněný a škody nepřesáhly 100 000 Kč, není nutné volat policii, záznam o dopravní nehodě ale vyplňte, a to pečlivě. Zaznamenejte do něj datum a čas nehody, svědky (a jejich kontaktní údaje), zda byl někdo zraněn, na jakém vozidle došlo ke škodě, popis situace, na škodu není ani vyhotovit fotografie.

Dalším krokem je vyplnit informace o vás i o poškozeném, včetně jména, adresy a potřebných kontaktů. Co se týče vozidla, pak se v záznamu uvádí tovární značka a typ auta. Jakmile formulář kompletně vyplníte, podepište ho vy i poškozený, každý z vás by měl mít jedno vyhotovení formuláře.To pak poskytněte své pojišťovně, u které máte sjednané pojištění.

Víte, že pojišťovnu byste v každém případě měli kontaktovat co nejdříve a informovat ji, že došlo k nehodě? Celou událost jí popište a uveďte skutkový stav události.

Je vaše vozidlo nepojízdné?

Když dojde k menší nehodě, můžete vozidlem odjet. Pokud je ale nezpůsobilé k jízdě, je důležité zavolat odtah, který vozidlo přepraví do příslušného autoservisu.

Podtrženo, sečteno – co dělat krok za krokem?
  • Zastavte bezpečně vozidlo a vypněte motor.
  • Zůstaňte v klidu, nejednejte zbrkle a zajistěte místo nehody (výstražným trojúhelníkem, výstražnými světly).
  • Oblékněte si reflexní vestu
  • Zjistěte stav všech účastníků nehody, tedy řidičů, spolujezdců, chodců a případně icyklistů.
  • Pokud je někdo zraněný, poskytněte mu první pomoc a současně volejte složky Integrovaného záchranného systému.
  • Zdržte se jednání, které by bylo na újmu řádného vyšetření dopravní nehody (zejména požití alkoholických nápojů, omamných a psychotropních látek, přemisťování vozidel atd.).
  • Havarovaná vozidla odstraňte je v případě nutnosti obnovy provozu vozidel hromadné dopravy. V takovém případě ale vyznačte na vozovku postavení vozidel a případné stopy.
  • Policii nahlaste případné poškození obecně prospěšného zařízení (např. sloup veřejného osvětlení, dopravní značky)
  • Prokažte si s ostatními účastníky dopravní nehody totožnost a údaje k vozidlům.
  • Od věci není ani nafotit si místo nehody a poškozená auta.

Napsat komentář