HOBBYMANIE(5)

Procedury v lázních – Jaké jsou a jak vybrat ty pravé?

O pobyt v lázních je zejména během léta velký zájem, pokud se tam chcete vypravit i vy, máte nejvyšší čas si pobyt rezervovat. A nejen pobyt, ale i procedury, které si v lázních můžete dopřát. Že nevíte, jaké procedury lázně mohou nabízet? Pak čtěte dál!

Pobyt v lázních není jen polehávání u bazénu

Když se řekne dovolená, pak se těšíme na odpočinek, na to, že nám ráno nebude zvonit budík, abychom odvedli děti do školy nebo vyrazili do práce. Většinou si představíme, jak ležíme někde u bazénu, jen o tom ale pobyt v lázních, který můžete sjednat například na https://marianske-lazne.info/cz/ubytovani, není. Do lázní se jezdí za odpočinkem i kvůli zdraví, proto si můžeme dopřát nejrůznější procedury. Jaké?

Popíjení minerálních pramenů

Pitná kúra k pobytu v lázních neodmyslitelně patří. Buď můžete sami minerální prameny jen tak ochutnat, nebo vám ji může předepsat lékař. Ten ví, jaké je složení každého pramenu, i to, k čemu je jeho popíjení vhodné. Obecně platí, že by se voda měla pít po malých doušcích před jídlem i během procházky, prameny mohou být teplé i studené a působit na jiné problémy.

Víte, že například v Mariánských Lázních jsou všechny prameny studené a využívají se jak k léčbě močového ústrojí, tak i na další potíže?

Minerální koupele

Minerální prameny se využívají nejen k pitné kúře, ale i ke koupelím, a to díky svému unikátnímu složení. Minerální voda se může obohatit i o různé přísady jako je sůl z Mrtvého moře nebo rašelinu, podle toho se mění i její účinky. Například koupel s mořskou solí působí protizánětlivě, koupel s extraktem z rašeliny zase posiluje imunitu, uvolňuje svalové napětí a zlepšuje prokrvení těla.

Plynná uhličitá koupel

V některých lázních si můžete dopřát i koupel, během které se nesmočíte. Řeč je o suché plynové koupeli CO2, která působí protizánětlivě, pomáhá při poruchách prokrvení končetin, mírní i bolest.

Zdroj: fotobanka

Obklady a zábaly

Mezi nejoblíbenější procedury, které si v lázních můžete dopřát, patří i různé obklady a zábaly, které se liší jak částí těla, na kterou se aplikují, tak podle účinné látky. Dáte přednost parafínovému, rašelinovému, nebo třeba slatinnému zábalu?

Oxygenoterapie

Podstatou oxygenoterapie je vdechování kyslíku ve vyšší koncentraci, než v jaké je přítomný ve vzduchu, zjednodušeně řečeno jde tedy o inhalaci nebo kyslíkovou terapii, která vede ke zvýšení koncentrace kyslíku v krvi i zrychlení krevního oběhu. Je vhodná například při léčbě onemocnění dýchacích cest nebo kardiovaskulárních onemocněních.

Masáže

Za masáží určitě nemusíme jezdit do lázní, masážních salonů je všude poměrně dost, proč si ji ale nedopřát i v lázních? Když je tělo uvolněné a odpočaté, masáž na nás zapůsobí úplně jinak, víc se při ní uvolníte a užijeme si ji. Výběr je široký, lázně mohou nabízet jak klasické, tak další masáže (aroma masáže, thajské masáže, medová masáž apod.)

Napsat komentář