HOBBYMANIE(5)

Jak správně vychovávat psa?

Výchova psa představuje klíčový krok ke spokojenému životu vašeho čtyřnohého chlupáče. Bude-li pes dobře vychovaný, bude to pro vás dokonalý společník. Na co během výchovy nezapomínat? Tady je několik tipů.

Včasná výchova

S výchovou je potřeba začít co nejdříve. Trénovat psa můžete již od velmi útlého věku. Čím dříve, tím lépe. Mladý pes se učí snadno a velmi rychle. Je otevřený novým zkušenostem. Čím dříve začnete, tím snáze vyroste ze štěněte dobře vychovaný pes.

Pozitivní motivace

Pro úspěšnou výchovu psa představuje pozitivní motivace velmi důležité hledisko. Zaměřuje se na odměnu za správné a žádoucí chování. Eliminuje tresty za chování špatné. Díky tomu se bude pes učit nové věci s nadšením a elánem. Jestliže psa odměníte za dobré chování, bude se jej snažit, za vidinou další odměny, opakovat.

Pravidelný trénink

Klíč k úspěchu představuje pravidelnost. Rozhodně si vždy najděte trochu času na pravidelný trénink a na opakované cvičení. Díky tomu se u psa zlepší poslušnost a navíc k vám bude mít větší důvěru. Jestliže zařadíte trénink do vaší každodenní rutiny, pes bude mnohem poslušnější a snáze se přizpůsobí vašemu životnímu stylu.

Socializace hraje prim

Důležitou součást výchovy představuje socializace. Zvykejte štěně přítomnosti a blízkosti lidí. Nezapomínejte ani na další psy. Musí se naučit pohybovat v cizím prostředí. Jestliže pes není správně socializovaný, může se u něj projevit plachost nebo naopak agresivita jak vůči cizím lidem, tak i psům. K procesu socializace musí docházet postupně a pomalu. Pes si na cizí situace musí zvykat a musí získat jistotu.

Trpělivost

Psí výchova si žádá dostatek času a velkou trpělivost. Každý pes má jinou povahu a jinak rychle se učí novým věcem a povelům. Musíte být trpělivý a pejskovi dopřát dostatek času. Nechte ho postupovat jeho vlastním tempem. K úspěchu vám pomohou již výše zmiňovaná pozitivní motivace a pravidelnost tréninku.

Napsat komentář