HOBBYMANIE(5)

Středomořská strava představuje chutný a zdravý způsob stravování

Je známo, že strava má vliv na naše zdraví. Středomořská strava má blahodárný vliv na náš organismus. Obsahuje velké množství ovoce a zeleniny, zdravých tuků, ryb a mořských plodů, celozrnných produktů, ořechů a semínek, luštěnin a v neposlední řadě bylinky a koření.

Hlavní kroky dodržování středomořské stravy

Každý den zařaďte do jídelníčku několik porcí ovoce a zeleniny, celozrnných produktů a rostlinných tuků. 2x týdně si dopřejte ryby, drůbeží maso, luštěniny a vejce. Vychutnejte si přiměřené porce mléčných produktů. Omezte konzumaci červeného masa a produktů s přidanými cukry.

Základ středomořské stravy

Základem středomořské stravy je rostlinná strava. To znamená, že jídla jsou postavena na zelenině, ovoci, bylinkách, ořechách, fazolích a celozrnných výrobcích.

Součástí středomořské stravy je umírněné množství mléčných výrobků, drůbeže a vajec, stejně jako mořských plodů. Naproti tomu červené maso se jí jen jednou za čas. Bylinky a koření zvýrazňují chuť pokrmů a snižují potřebu soli.

Zdravé tuky

Nenasycené tuky jsou silnou stránkou středomořské stravy. Konzumují se místo nasycených a trans-tuků, které hrají negativní roli při srdečních chorobách.

Olivový olej a ořechy jsou hlavními zdroji tuku ve středomořské stravě. Poskytují nenasycené tuky, které snižují hladinu celkového cholesterolu a také lipoproteinů s nízkou hustotou.

Nahrazení nasycených tuků polynenasycenými tuky snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a úmrtí souvisejících s kardiovaskulárním onemocněním. Zdravé tuky poskytují mořské plody, semena, ořechy, luštěniny a některé rostlinné oleje. Klíčovou součást středomořské stravy představují také ryby – losos, makrely, sardinky nebo tuňák. Oblibě se těší také celá řada mořských plodů.

Napsat komentář