HOBBYMANIE(5)

Skleníková zahrada – cesta k celoroční zahradě

Stále více lidí se rozhoduje pro zahradní skleník, aby mohli pěstovat zeleninu, bylinky nebo květiny po celý rok bez ohledu na počasí. Skleníky umožňují regulovat teplotu, vlhkost a chránit rostliny před škůdci a chorobami. Existuje mnoho typů skleníků, které se liší mimo jiné materiálem, z něhož jsou vyrobeny.

Prvním důležitým prvkem, který je třeba zvážit, je výběr konstrukčního materiálu. Skleníky mohou být vyrobeny z kovu nebo dřeva. Kovové konstrukce jsou odolné, odolné vůči povětrnostním vlivům a snadno se udržují. Dřevěné skleníky mají naproti tomu přirozenější vzhled a jejich instalace může být jednodušší, i když vyžadují pravidelnou údržbu.

Dva skleníky z polykarbonátu a hliníku, foto gardenway.cz

Dalším důležitým hlediskem je volba krycího materiálu. Tradiční skleníky byly obloženy sklem, které poskytuje vynikající izolační vlastnosti a propustnost světla. Sklo je však těžké, křehké a vyžaduje pravidelné čištění. Alternativou ke sklu je polykarbonát, který je lehčí, pružnější a odolnější proti poškození. Polykarbonát rovněž poskytuje dobré izolační vlastnosti a propouští světlo, což podporuje správný růst rostlin.

Ve sklenících lze pěstovat širokou škálu rostlin, ale existují určité druhy, kterým se v takovém prostředí daří nejlépe. Listová zelenina, jako je salát, špenát nebo roketa, roste ve sklenících dobře díky vyšší teplotě a vlhkosti. Exotické rostliny, jako jsou rajčata, papriky nebo okurky, se také často pěstují ve sklenících kvůli potřebě tepla a ochrany před škůdci. Kromě toho v takovém prostředí hojněji a intenzivněji rostou bylinky, jako je bazalka, máta nebo petržel.

Zelený polykarbonátový skleník, foto gardenway.cz

Zahradní skleníky umožňují prodloužit vegetační období a pěstovat rostliny po celý rok. Poskytují optimální podmínky pro růst a zrání rostlin, což vede ke kvalitnější úrodě. Existují různé modely skleníků, které se liší velikostí, tvarem a materiálem. Výběr správného modelu závisí na individuálních potřebách a preferencích, ale stojí za to věnovat pozornost pevnosti konstrukce a izolačním vlastnostem krycích materiálů.

Zahradní skleníky jsou tedy ideálním řešením pro ty, kteří si chtějí užívat pěstování rostlin po celý rok. Pro účinnost skleníku je rozhodující výběr správné konstrukce a krycího materiálu. Pěstování rostlin ve sklenících umožňuje získat čerstvou a zdravou úrodu bez ohledu na povětrnostní podmínky venku. Prohlédněte si zahradní skleníky na gardenway.cz a užívejte si čerstvou zeleninu a květiny po celý rok.

Napsat komentář