HOBBYMANIE(5)

Zabavte svého psa – nabídněte mu různé sportovní aktivity

Sportovní a pohybové aktivity jsou důležité jak pro lidi, tak i pro jejich čtyřnohé parťáky. Pokud máte doma pejska, je potřeba mu vybrat vhodný druh pohybu, který zajistí dobrou fyzickou i duševní kondici. Kromě toho zlepší dobré vztahy mezi vámi. V minulosti byli psi používáni pro konkrétní úkoly – hlídání stáda, lov nebo třeba naháňku. V současné době velké množství psů tvoří především součást rodiny. To však neznamená, že by zmizely jejich instinkty a vrozené chování. Každý pes potřebuje zábavu, fyzickou a duševní aktivitu. Tu mu můžete nabídnout tím, že s ním budete absolvovat nějaké psí sporty. Tady jsou ty nejčastější.

Agility

Jedná se o jeden z prvních psích sportů. Tato populární činnost v sobě kombinuje poslušnost, obratnost a rychlost. Během ní musejí psi překonávat různé druhy překážek, které jsou umístěné na vymezené trase. Čekají na ně pneumatiky, houpačky, tunely, slalomy, skoky do dálky nebo šikmá stěna. Nejen překážky, ale i čas je velmi důležitý. Počítají se i chyby. Majitel motivuje svého psa díky hlasu a různým gestům.

Canicross

Poprvé jej vyzkoušeli ve Francii. Jedná se o jakýsi druh běhu terénem. Psovod a pes jsou spojeni pružným vodítkem, které má psovod připevněné k pasu. Pes svého psovoda táhne a díky tomu udává tempo. Psovod mu musí stačit. Je to sportovní pohybová aktivita pro sportovně založené majitele psů, neboť psi běh milují.

Dogdancing

Jedná se o taneční sportovní aktivitu, při níž majitele společně se psem vytvářejí různé choreografie obsahující triky a pohyby. Dá se provozovat pouze v případě, že pes dokonale svého pána poslouchá. Oba účastníci musejí velmi úzce spolupracovat. Základ představují přirozené pohyby a schopnosti psa. Majitel při něm používá základní cviky poslušnosti a pohyby. Patří mezi ně chůze u nohy, skoky, slalom nebo sezení. Jednotlivé prvky choreografie majitel přizpůsobí možnostem svého psa. Tato pohybová aktivita je vhodnou volbou pro každého zdravého psa.

Napsat komentář