HOBBYMANIE(5)

Jak zatočit s octomilkami?

Rozmnožily se vám v bytě malé mušky? Ve většině případů se jedná o octomilky. Jsou velmi malé a bývá jich větší množství. Jak se jich zbavit?

Prevence je priorita

Prevence je důležitá především během letního období, kdy se mušky objevují nejvíce. To je pro ně v bytě nachystáno velké množství lákadel – ovoce, ovocné šťávy nebo koláče, které doma často pečeme. Jako prevence je důležité tato lákadla před muškami ukládat na bezpečná místa. Pokud nelze ovoce uložit do lednice, použijte pro jeho skladování uzavíratelné boxy a nenechávejte jej volně na stole v misce. Stejné je to i se sladkým pečivem. Opět pro něj použijte dobře uzavíratelné boxy.

Máte-li doma jakékoli zbytky ovoce, ideální je uložit je do igelitového sáčku a co nejdříve odnést z bytu do kontejneru.

Také je potřeba udržovat v čistotě odpadkový koš a pravidelně čistit kuchyňský dřez. V jeho odpadu se občas zachytí drobné zbytky jídla a mušky do něj kladou svá vajíčka. Pro jeho vyčištění můžete použít čistící gel nebo jej prolijte vařící vodou. Nezbavíte-li se mušek napoprvé, je potřeba čistící postupy opakovat.

Octomilky se také množí v květinovém substrátu, pokud je příliš vlhký.

Mušky se mohou objevovat i kolem pákového kávovaru. Není vhodné v něm nechávat příliš dlouho kávovou sedlinu.

Jak na boj s muškami?

Pokud se vám přeci jen v domácnosti malé mušky usídlí, je potřeba ihned proti nim zakročit.

Prioritou je pečlivý úklid celého bytu. Nejprve je potřeba vyčistit odpadkové koše a odpady a teprve pak můžete začít s hubením nepříjemných mušek.

V drogerii si můžete pořídit speciální sprej nebo lapač. Pokud použijete sprej, vyhnete se kontaktu postřiku s potravinami.

Také si lapač můžete vyrobit svépomocí. Připravíte si plastový kelímek, do kterého umístíte kousek čerstvého ovoce. Kelímek překryjete potravinářskou fólií, kterou dokonale upevníte a pomocí špendlíku do ní připravíte několik málo otvorů. Mušky se dostanou do kelímku, ale už se z něj nedostanou ven.

Mušky nemají rády vůni hřebíčku. Můžete jej umístit v místnosti, kde se mušky objevují.

Napsat komentář