HOBBYMANIE(5)

Slyšeli jste o černém česneku?

Všichni víme, že česnek má blahodárný vliv na naše zdraví. Všichni známe klasický česnek, někdo používá česnek medvědí. Slyšeli jste však již o černém česneku?

Co je černý česnek?

V podstatě se jedná o klasický česnek, který běžně používáme v kuchyni. Ten je potřeba umístit do speciální komory nebo nádoby a nechat jej za stálé teploty, která by měla být 60°C, a vlhkosti určitou dobu. Česnek prochází několikatýdenní fermentací. Ta by měla probíhat po dobu 3-4 týdnů. Jeho výroba tedy není nic složitého. Pro fermentaci se nepoužívají žádné látky, jedná se o čistě biologický proces. Díky fermenatci získá černý česnek nejen barvu, ale především unikátní složení. V česneku se utvářejí během fermentace aromatické sloučeniny a ztrácí svoji palčivou chuť. Obsahuje více účinných látek.

Proč konzumovat černý česnek?

Může nám pomoci přirozeným způsobem udržovat zdravou hladinu cholesterolu a tuků v krvi. Má blahodárný vliv na normální funkce srdce a cév a na imunitní systém. Působí jako antioxidant. Ve větší míře poskytuje našemu tělu prospěšné látky. Podpoří lepší trávení. Je šikovným pomocníkem při ochraně jater a v boji proti infarktu nebo mrtvici. Jeho antioxidační efekt pomáhá v boji proti škodlivému oxidativnímu stresu.

Černý česnek se řadí mezi superpotraviny a to díky velkému množství účinných látek, které mají pozitivní vliv na naše zdraví. V černém česneku nalezneme, kromě jiného, významné sirné sloučeniny, které patří k velmi silným antioxidantům a jsou velmi dobře vstřebatelné. Kromě nich jsou to také flavonoidy, fenoly nebo některé minerální a stopové prvky – hořčík, vápník, selen nebo fosfor. Mezi velmi důležité látky patří sulfáty. Velmi zajímavý je i černý česnek recept třeba na přípravu zálivky nebo na černý česnek s medem.

Napsat komentář