HOBBYMANIE(5)

Co pobláznilo Ameriku? Toto pomyšlení pro vévodkyni Kate!

Americkou kuchyni tento sladký skvost nezapře; jeho základ totiž netvoří klasický nadýchaný piškot, ale čokoládová buchta připomínající spíše řádně propečené brownies. Nenechte se tedy odradit nezvykle řídkým těstem, jež bude na samém začátku vašeho snažení. Skutečně se dá upéct a výsledek vás jistě překvapí.
Buchtu můžete péct dle našeho návodu ve čtvercové dortové formě, ale těsto lze také rozdělit do 2 stejně velkých chlebíčkových forem s rovnými boky.
Hotové korpusy je pak třeba v obou případech prokrojit, ale buďte opatrní: Pláty jsou velmi křehké, rozpadavé až rozsýpavé. Po vyklopení z formy tedy uložte moučník v chladu do druhého dne, zvláční díky tomu. A také při skládání dortíku po vrstvách proložených šlehačkovým mocca krémem s vařeným základem postupujte s citem. Opatrnost se v tomto případě opravdu vyplatí!

Náš tip:
Dortík může mít celou řadu podob, nejen navenek, ale i co se složení týče. Připravené pečené pláty pak můžete plnit několik různými krémy (viz foto). A vynechat lze i potah na povrchu, pokud si na tuto úpravu příliš nepotrpíte. Korpus pak potřete trochou mocca krému, který si odložíte stranou, a na finální úpravu použijte polevu vymíchanou ze 150 g rozehřáté čokolády (mohou být čočky) se 100 g zakysané smetany a kapkou vanilkového extraktu. 

Mocca dortík hodný princezny:
270 g hladké mouky, 350 g krupicového cukru, 2 lžičky vanilkového cukru, 1,5 lžičky kypřicího prášku do pečiva, špetka soli, 70 g strouhané hořké čokolády, 40 g práškového kakaa, 2 lžičky instantní kávy, 2 vejce, červené barvivo (nemusí být), 120 ml oleje, 1 lžíce podmáslí, 250 ml mléka, 250 ml vody, 2 lžičky jablečného octa, 1,5 lžičky jedlé sody; krém: 2 lžíce práškového kakaa, 50 g moučkového cukru, 2 lžičky vanilkového cukru, 2 lžičky instantní kávy, 500 ml smetany ke šlehání; na dohotovení: 2 lžíce másla, 1 lžička moučkového cukru, 1 lžička práškového kakaa, fondánová hmota, potravinářské barvivo (zelená, modrá)

Jak na to krok za krokem:

1. V misce promíchejte mouku s oběma druhy cukru, kypřicím práškem a solí, přidejte nastrouhanou čokoládu, kakao, kávu a opět vše nasucho propracujte. Zvlášť vyšlehejte ve velké míse vejce s barvivem a olejem, dále přilijte podmáslí, mléko a tenkým pramínkem do tekutiny zašlehejte vroucí vodu. Dále do tekutého základu zašlehejte po částech sypkou směs, v troše octa vymíchejte sodu a zpěněný obsah misky do těsta zapravte. Dobře propracované (je velmi řídké) nalijte do čtvercové formy cca 20 x 20 cm s papírem na pečení na dně a vše v troubě vyhřáté na 170 °C upečte (cca 45 minut, nutná zkouška špejlí). Hotovou buchtu nechte ve formě krátce vydýchat a vyklopenou (pozor, je křehká!) uložte do druhého dne v chladu.
2. Zároveň svařte základ na krém: V kastrolu promíchejte prosáté kakao s oběma druhy cukru a kávou, přilijte smetanu a vše na mírném ohni za stálého míchání svařte. Zchladlý základ uložte do druhého dne v chladu a odleželý vyšlehejte do podoby hutné pěny.
3. Odleželou buchtu rovně skrojte, je-li to nutné, 1x až 2x ji prokrojte, nejlépe strunou, a rozsýpavé křehké pláty překrojte na polovic. Získáte 4 až 6 obdélníkových plátků, jež naplníte vyšlehaným krémem a složíte je na sebe. Sestavený hranolek uložte cca na 20 minut v mrazáku. Mezitím vyšlehejte měkké máslo s moučkovým cukrem i kakaem a krémem zchladlý korpus hladce potřete. (Fotonávod najdete v galerii pod článkem) Jakmile potěr na studeném korpusu ztuhne, potáhněte ho plátem fondánové hmoty obarvené do zelenomodrého tónu. Jako dekoraci přidejte modelované bílé mašličky.

Tento návod jsme převzali z časopisu Dortománie 02/2015. Kromě dortíku vévodkyně Katy v něm najdete spoustu dalších zajímavých podrobných návodů například na tři unikátní plněné bábovky. S Dortománií se také můžete vydat na další cestu kolem světa. Tento titul stejně jako Knihovnička Recepty a její Speciály si nyní můžete koupit také v digitální podobě ZDE

 

 

Napsat komentář