HOBBYMANIE(5)

Dortářský skvost jménem Regina

O druhé překvapení se potom postarají diskovité sušenky s pomerančovým želé a čoko polevou (Jaffa, Pims apod.) zapracované mezi vrstvami těchto náplní. Plně však vyniknou až na řezu a zazáří i po stránce chuťové; skvěle totiž korespondují se sirupem, kterým se prokrojený upečený piškot (2 pláty) před sestavením korpusu polévá.

Náš tip: Mocná vrstva jemných krémových náplní uvnitř dortu i na povrchu vyžaduje důkladné zchlazení sestaveného korpusu a pak i celého dortu. Ovšem pozor: Zbylý světlý krém, kterým je třeba z formy uvolněný dort potřít, v chladu neskladujte! Musí mýt pěkně vláčný, aby jej bylo možné efektně naježit (viz postup).

Co budete potřebovat pro superkrémový dort Regina:
7 bílků, špetka soli, 230 g krupicového cukru, 180 g vlašských ořechů, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce sladkých drobků (drcené dětské piškoty), 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva; na svlažení korpusu: 80 ml mléka, 4 lžíce pomerančového likéru nebo vymačkané šťávy; krém: 7 žloutků, 175 g krupicového cukru, 2 sáčky vanilkového pudinku, 800 ml mléka, 120 g čokolády na vaření, 300 g másla, 300 ml smetany ke šlehání; vložka: diskovité sušenky s pomerančovým želé a čoko polevou (Jaffa, Pims apod.); na dozdobení: stříbrné cukrářské perličky

Jak na to krok za krokem:

1. Z bílků se špetkou soli vyšlehejte sníh a po lžících do něj zapracujte cukr. Nastrouhané ořechy promíchejte s hladkou moukou, piškotovými drobky i práškem do pečiva a sypkou směs zapracujte stěrkou do bílkové pěny. Těsto naložte do formy o průměru 26 cm vyložené papírem na pečení a vložte vše do trouby vyhřáté na 200 °C. Korpus takto pečte cca 10 minut, teplotu pak snižte na 180 °C a piškot dopečte (dalších cca 20 minut). Hotový nechte ve formě vychladnout, vyklopený na podložku 1x prokrojte a každý plát svlažte mlékem vymíchaným s pomerančovým likérem
2. Připravte krém: Žloutky vyšlehejte s cukrem, dále do pěny zapracujte šlehačem pudinkový prášek a 200 ml mléka. Zbylé mléko (600 ml) přiveďte v kastrolu na plotně k varu, zašlehejte do něj pramínkem přilévaný žloutkový základ a vše za stálého míchání provařte do zhoustnutí. Horký krém hned rozdělte na poloviny a v jedné vymíchejte dohladka nalámanou čokoládu. Oba díky krému (žlutý a tmavý) přikryjte v miskách fólií a nechte je vychladnout. Každý zašlehejte do 150 g rozměklého másla vypracovaného šlehačem doběla a každý díl navíc zjemněte polovinou celkového množství vyšlehané smetany (šlehačka). Získáte velké množství jemného světlého žloutkového a tmavého čokoládového krému.
3. Jeden z piškotových plátů vložte do formy, jejíž bok jste obložili a nastavili pruhem silnější fólie. Rozetřete na něj 3/4 čtvrtiny světlého krému a vrstvu poklaďte sušenkami čoko vrstvou dolů. Na sušenky rozetřete 3/4 čokoládového krému a vše přiklopte druhým piškotovým plátem. Obsah formy přitlačte, na povrch rozetřete zbylý čoko krém a bříškem lžíce potěr vytáhněte ¨do podoby početných špiček. Vše pak nechte v chladu ztuhnout.
4. Ztuhlý korpus z formy uvolněte a jeho bok potřete zbylým světlým krémem, který lžící opět „naježíte“ (krém musí být měkký, neskladujte ho v chladničce!). Krémové špičky na povrchu celého dortu doplňte stříbrnými cukrářskými perličkami a opět vše nechte v chladu ztuhnout, nejlépe do druhého dne.

Nejen tento, ale spoustu dalších receptů najdete v unikátním časopise Dortománie. Objednat si ho můžete včetně archivních vydání a zvýhodněného předplatého také v elektronické podobě ZDE:

 

 

Napsat komentář