HOBBYMANIE(5)

Dortománie modeluje: Jak na slůně pro štěstí?

Upevnit velkou hlavu k tělu excentricky mimo jeho osu není snadné a vyžaduje u většiny běžně používaných modelovací hmot zdlouhavé vytvrzování za pomoci podložek. Použijete-li ale hmotu s obsahem kakaového másla (dodává firma Monaco), potom lze hlavu připevnit k tělu pomocí dvou až tří párátek už po 5 minutách v chladu, aniž by se figurka bortila.

Jak je zřejmé už na pohled, figurka je to veliká, takže značná bude i spotřeba výchozí modelovací hmoty. Ti zkušenější také rychle odhalí její největší slabinu: Hlavu upevněnou k tělu mimo těžiště. Z toho je zřejmé, že figurka tvarovaná z běžně používaných hmot na bázi fondánu či mléčného marcipánu bude vyžadovat zdlouhavé vytvrzování, navrch složitě podložená.
Jak její tvorbu urychlit? Především můžete hlavu „vylehčit“ pomocí pingpongového míčku ukrytého uvnitř, anebo použijte materiál, který se nedeformuje a udrží si takřka ihned požadovaný tvar. Toto kritérium splňuje modelovací hmota s kakaovým máslem od firmy Monaco. Barevně ji pak upravíte fialovou a černou gelovou barvou a výsledného efektu docílíte poprášením černou „prachovkou“.

Náš tip: Všimněte si proporcí celé figurky: Hlava je téměř stejně velká jako tělo. Proto je třeba dávat při kompletaci figurky pozor, aby nepřepadala dopředu a udržela si stabilitu. Dečku na hřbetu pak složíte snadno z různě zbarvených plátků modelovací hmoty, do kterých otisknete libovolnou strukturu.

PODROBNÝ FOTONÁVOD NAJDETE V GALERII POD ČLÁNKEM!

Připravila: Ivana Egrtová

 

Napsat komentář