HOBBYMANIE(5)

Dubnová zahrada: Pozor, ještě je promrzlá, zvažte nákup choulostivých rostlin!

Každý z nás už je netrpělivý, čeká na jaro a mlsně studuje akční nabídky prodejců sazenic květin a zeleniny. Jenže při pohledu z okna je jasné, že i přes výhodné ceny se vyplatí přece jenom počkat. Půda je stále ještě prochladlá a meteorologové nám vyhrožují, že až do konce dubna může poklesnout pod bod mrazu.

Impulzivní nákup ve slevě se nemusí vyplatit

Nabídky prodejců mohou vypadat lákavě. Jenže pokud neodoláte a nakoupíte sazenice někde v hobbymarketu, pak musíte vzít v úvahu, že tyhle rostlinky byly přepěstovány doslova ve skleníkových podmínkách a jsou tedy velmi choulostivé. Zdánlivě bez důvodu vám snadno na prochladlých záhonech uhynou. Takže raději ještě pár dní vyčkejte, jaro už přece musí přijít!

Co se dá dělat právě teď?

I tak máme na zahradě práce nad hlavu. Jestli jste ještě nevyvezli kompost k ovocným dřevinám, máte nejvyšší čas! Zkontrolujte také ovocné stromy, zda nejsou poškozené okusem nebo mrazem. Případné rány vyřežte do zdravého dřeva a potom je ošetřete stěpařským voskem nebo latexem.

Do studeného pařeniště nebo skleníku můžete začít vysévat letničky, které nepotřebují tak dlouhou dobu předpěstování  – např. astry, afrikány, ostálky, jednoleté hvozdíky (Dianthus chinensis), kopretiny, krásenku (Cosmos), lokanku (Clarkia), lnice (Linaria) a chrpy určené pro řez květů.

Postarejte se také o trávník!

Trávník pod peřinou sněhu sice odpočíval, ale teď se potřebuje nadechnout, aby z něj byl zase výstavní zelený koberec. Především je třeba z něj vyčesat zbytky staré trávy a plsť, kterou sněhová přikrývka navíc pořádně zhutnila.

K tomu se používají vertikutační hrábě nebo vertikutátory. Záleží na ploše, kterou budete ošetřovat. Na trávník v předzahrádce si vystačíte s hráběmi, větší plocha už ale potřebuje stroj. Vertikutátor je podobný sekačce, na rozdíl od ní má ale vertikálně uložené nože. Ty trávník nejen zbaví plsti, ale navíc přesekají trávní výběžky. Tím se podpoří tvorba nových výhonků a trávník se pěkně zahustí.

Foto: Mountfield.cz, Zahradnictví Krulichovi.cz

Napsat komentář