HOBBYMANIE(5)

Velikonoční dobrůtky (IX.): Pryč s klasikou, zkuste linecké pečivo netradičně s pomeranči!

Zkuste tyto opravdu originální košíčky a zjistíte, že svět lineckého pečiva ještě neznáte zdaleka tak dobře, jak jste si až dosud mysleli!
Jejich příprava je snadná a výsledný efekt přímo monumentální. A ta chuť! A nakonec vlastně i barva; pro sladké zákusky ne příliš typická. Vlastně je jarní, protože pomerančové košíčky vyhlížejí jako malá sluníčka. Podnos s jinými zákusky potom rozzáří jako žádné jiné sladké kousky. A svěží lehkou chutí příjemně doplní jiné dobroty, ve kterých převažují krémy nebo čokoláda.
Jejich podstatu tvoří košíčky z lineckého těsta pečené v plechových formičkách. Jejich výhodou je skutečnost, že si je můžete připravit i do zásoby (linecké je velmi trvanlivé) a naplníte je pak kdykoli podle potřeby. Základ náplně tvoří vanilkový pudink svařený v pomerančové šťávě a džusu. A aby byla opravdu svěží, přidává se do ní ještě pokrájená dužnina z jednoho plodu. A jemnou chuť jí nakonec dodají za horka zašlehané žloutky.

Recept na plněné pomerančové košíčky:
300 g polohrubé mouky
50 g moučkového cukru špetka soli 150 g másla 2 vejce, náplň: 4 pomeranče pomerančový džus dle potřeby 1 vanilkový pudink 70 g moučkového cukru 1 vanilkový cukr 2 žloutky; na ozdobu: sekané mandle čokoládové filigrány

Jak na to krok za krokem:

Mouku smíchejte s moučkovým cukrem, přidejte špetku soli, změklý tuk a vejce, v jednom kroku vypracujte těsto a nechte je hodinu v chladu. Z odleželého vypracujte plát silný 3 mm a kruhovou vykrajovačkou o trochu větší než je průměr kovových košíčků vypíchněte kolečka a lehce je do formiček vmáčkněte. Kousky pečte na plechu při 180 ºC dozlatova a ještě teplé vyjměte.

Připravte si také krém: Ze 3 pomerančů vytlačte šťávu a dolijte ji džusem do 400 ml. Přidejte vanilkový a moučkový cukr rozmíchaný s pudinkem a přiveďte v rendlíku vše k varu. Nakonec zašlehejte žloutky a minutu směs provařte. Zbylý pomeranč oloupejte, dužninu nakrájejte na kousky a přimíchejte do pudinku. Teplým krémem upečené košíčky naplňte, ozdobte je po ztuhnutí výsečemi z pomeranče, sekanými mandlemi nebo mandlovými lupínky a čokoládovými filigrány. (-fra, iri-)

Napsat komentář