HOBBYMANIE(5)

Dunajské vlny jinak, tentokrát v podobě dortu

V čem se liší dort nazvaný Dunajské vlny od tolik oblíbených stejnojmenných řezů? Co se vzhledu týče, upoutá hned pozornost jeho dvoubarevný povrch, který skutečně připomíná rozbouřenou hladinu kdesi v dunajské deltě, kde je voda v početných zátočinách rozvířená hnědým kalem, zatímco hlavní proud je pěkně čistý. Řezy jsou pak „zvlněné“ o poznání méně, ale opravdového barevného vlnobití se dočkáte, jakmile začnete buchtu porcovat nožem, protože až na řezu patřičně vynikne jejich parádní struktura. Ovšem zdaleka největší rozdíl je v chuti, protože dort již směřuje do oblasti vášnivých exotických chutí. Jak jinak lze popsat kombinaci aromatického manga (použít můžete čerstvé nebo kompotované) s fajnovým kokosovým mlékem a likérem?!

Exotické dunajské vlny:
1 velké nebo 2 menší zralá manga (430 g kompotované dužniny), 125 g másla, 140 g krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 3 vejce, 175 g hladké mouky, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, 3 lžíce mléka, 75 g hořké čokolády; krém: 4 plátky želatiny, 3 lžíce vody, 500 g měkkého tvarohu, 75 g kokosového mléka (konzerva), 4 lžíce kokosového likéru, 2 lžíce moučkového cukru, 1 limetka (citrón), 200 ml smetany ke šlehání; na polití: 100 g bílé čokolády, 50 g tmavé hořké čokolády, 10 g 100% tuku

Jak na to krok za krokem:

1. V předstihu připravte mango (vyberte ne příliš přezrálé, ale měkké plody) a dužninu zbavenou slupky i pecky nakrájejte na kostky velké cca 1 cm (viz fotonávod krok č. 1).
2. Měkké máslo vyšlehejte s oběma druhy cukru a postupně do pěny zapracujte šlehačem rozklepnutá vejce (jedno po druhém, není na závadu, když se základ srazí). V menší misce promíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva i nahrubo nasekanou čokoládou a sypkou směs zapracujte stěrkou střídavě s mlékem do máslového základu. Propracované těsto rozetřete do kruhové formy o průměru 26 cm s papírem na pečení na dně, povrch uhlaďte a poklaďte jej připraveným mangem. Naplněnou formou klepněte o pracovní plochu a korpus v troubě vyhřáté na 175 °C upečte (cca 20 minut, nutná zkouška špejlí). Hotový nechte ve formě krátce vydýchat, buchtu pak uvolněte a nechte ji na mřížce zcela vychladnout.

3. Připravte krém: V předstihu nechte nabobtnat nastříhané želatinové plátky v troše vody a opatrně vše rozehřejte v mikrovlnce. Tvaroh vymíchejte s kokosovým mlékem i likérem, dle chuti přidejte moučkový cukr a pěnu dochuťte limetkovou šťávou a jemně nastrouhanou kůrou. Dále do tvarohového základu vmíchejte vyšlehanou smetanu (šlehačka). Asi 2 lžíce krému rozmíchejte v rozehřáté vlažné želatině, kterou hned zapravíte metlou do celkového množství pěny. Náplň pak rozetřete hladce na zchladlý korpus uzavřený ve formě, v níž se pekl, s bokem obloženým pruhem silnější fólie. Povrch uhlaďte a vše uložte cca 4 hodiny v chladu.

4. Ve 2 miskách rozehřejte bílou i tmavou čokoládu a do bílé, která bývá hutnější, navíc vmíchejte 100% tuk. Dobře vymíchanou bílou polevu rozetřete špachtlí po povrchu ztuhlé náplně na dortíku, lžící hned přidávejte tmavou čokoládu a vykružujte ji společně s podkladovou vrstvou do podoby vln. Pracujte rychle, protože na zchladlém podkladu oba druhy čokolády rychle tuhnou! Dort podávejte rozdělený na díly dlouhým nožem nahřívaným v horké vodě.

 Časopis Dortománie, ze kterého jsme převzali tento recept,si můžete stejně jako další archivní čísla objednat v digitální podobě ZDE ►►►

Napsat komentář