HOBBYMANIE(5)

Šest tajemství psího světa, která byste měli znát

Prozradíme vám šest zajímavých reálií, které nejsou vždy u psů v jejich chování snadno rozpoznatelné. Naučte se chápat svého psa, jen tak v něm získáte toho pravého parťáka a kamaráda.

Tajemství 1: Když pes vrtí ocasem, neznamená to vždy dobrou náladu

Ocas je pro psa významným komunikačním prostředkem. Dává jim najevo především svou náladu a postavení. Zkušený majitel psa již pozná, kdy pes dává najevo podřízení, kdy se povyšuje, kdy vyzývá ke hře a kdy mává výhružně před útokem. Psi používají celou spoustu různých signálů, a pokud jim nerozumíte, nesnažte se je odhadovat. Cizího psa nehlaďte, ani když vrtí, pokud nevíte, proč vrtí.

Tajemství 2: Chuť k žrádlu neznamená, že má pes hlad

Nekonečná žravost je typická vlastnost velké většiny psů. Bohužel, hodně majitelů si ji vysvětluje tak, že pes má hlad a tak jej krmí. To není správné a díky této nevědomosti nejspíše stále stoupá počet psů, trpících obezitou. Ideální je žravosti psa využít k jeho výcviku. Psa krmte pouze jednou denně a přes den jedině malé pamlsky za odměnu.

Tajemství 3: Starý pes se stále může učit novým kouskům

Navzdory všeobecně známému přísloví, že starého psa novým kouskům nenaučíš, se i staří psi vcelku bez problémů učí nové věci, triky i povely. Jenom je třeba přizpůsobit se jejich věku, to je všechno. Starší psi potřebují více odpočinku, žádné přetěžování, ale stále ocení nové podněty a zábavu v rozumné míře. Staří psi rozhodně nejsou o nic méně učenlivější, než ti mladší, jenom to chce u nich občas jiný přístup a více trpělivosti.

Tajemství 4: Zahrada či dvorek nejsou náhradou za procházky

Ačkoliv se to možná nezdá, pobyt na zahradě nemůže žádnému psovi vynahradit běžnou procházku. Proto byste měli se psem chodit pravidelně ven i v případě, že má pejsek dostatečný výběh přímo u domu. Klasickým denním pochůzkám se psem se žádný zodpovědný majitel bohužel nevyhne. Samozřejmě, pokud chováte psa v bytě, pak ho musíte brát ven několikrát denně, zatímco psům, kteří se mohou venčit na zahradě u domu, postačí jedna poctivá procházka za den.

Tajemství 5: Psi nedělají naschvál špatné věci, většinou se pouze nudí

Také si myslíte, že vám „to“ dělá pes naschvál? Pak věřte, že takhle psi neuvažují a ani to neumí. Psi nedělají nic naschvál, ale někdy dělají věci, které se nám nelíbí. Většinou je důvodem obyčejná nuda. Pes, který je vyběhaný a spokojený nemá ani pomyšlení na nekalou činnost. Ne nadarmo se říká – jaký pán, takový pes. Psi se chovají jenom tak, jak je naučíte. Zkuste se svým psem začít trávit více času, naučte ho základní poslušnost a uvidíte, že se žádné „psí naschvály“ objevovat nebudou.

Tajemství 6: To, že psi rádi leží stočeni do „klubíčka“ neznamená, že tak spí celou noc

Pokud máte psa, jistě jste si všimli, že si rád lehá stočený do klubíčka. Někteří psi to umí přivést k úplné dokonalosti a takto uloženi vypadají neskutečně roztomile. Celou noc v této poloze ale psi obvykle nespí. Psi v noci během spánku několikrát změní svou polohu. Někdy se jim něco zdá, mohou ve spánku vydávat zvuky, hýbat končetinami a podobně. Proto je třeba pelíšek volit přímo úměrný velikosti psa a nedbat na to, že rád spí v klubíčku. V pelíšku, kde nebude mít dost místa, nebude pes spát s radostí.

Autor: David Navara
Ilustrační foto: Pixabay.com


 

Napsat komentář