HOBBYMANIE(5)

Exotická bromélie: Když vám uschne, je to normální, postarejte se ale o „sirotky“

Proč uvozovky u slova kvetou? To, co nás tak svou krásou přitahuje, totiž nejsou květy, ale sytě barevné listeny, které se za ně vydávají, aby přilákaly hmyz. Skutečné květy jsou totiž velmi drobné. Stejně jako třeba oblíbená květina, které říkáme vánoční hvězda…

Úžasné bromélie: Také ananas je jednou z nich!

Těšili jste se nádhernými barvami své bromélie, jenže místo aby znovu vykvetla, tak zvolna uschla? Tentokrát ale nemusíte podezírat prodejce, že by vám nabídl nekvalitní květinu, ani mít špatné svědomí, že jste jí nevěnovali dostatečnou péči. U těchto rostlin z deštných pralesů je to přirozený jev. Vyrostou, odkvetou a zahynou…
Tyto skromné tropické krásky mají svou domovinu v Jižní Americe. Většina z nich je epifytní, to znamená, že rostou v korunách pralesních stromů. Jsou ale mezi nimi i výjimky: Víte, že třeba váš oblíbený ananas je také jedním z mnoha druhů bromélií?

Jak tropickou krásku pěstovat?

V posledních letech jsou tyto exotické květiny stále oblíbenější jako atraktivní doplněk interiéru. Květinářství i hobbymarkety nabízejí nedohledné množství druhů, můžete si pořídit bromélii v květináči i v závěsném košíku.
Málokterý z takto masově nabízených druhů vyžaduje nějakou speciální péči. Když si bromélii přinesete domů, pamatujte jen na to, že sice roste v teple, ale ve svém přirozeném prostředí je ve stínu stromů. Proto ji nedávejte na přímé slunce. Musíte jí také zajistit teplotu, která nesmí klesnout pod 18 stupňů C.
Na to, jak jí dodávat vláhu, se názory různí. U těch, které budete pěstovat epifytně, je samozřejmé, že je budete zalévat, popřípadě rosit, přímo do středu růžice, kde má rostlina komůrky na zachycování vody. Stejnou metodu můžete používat i u rostlin v květináčích, někteří pěstitelé ale doporučují raději vlhčení substrátu, abyste zabránili případnému přemokření a uhnívání listů. Hnojit byste ji měli jednou až dvakrát za měsíc.

Co dělat, když bromélie uschne?

Tyto nádherné květiny jsou fascinující i tím, že kvetou velmi dlouho, obvykle i přes půl roku. Nečekejte ale, že až odkvete, učiní tak za rok znovu. Časem naopak začne vadnout, až zahyne úplně.
Zlobit se proto na ní nemůžete. Je to její přirozená vlastnost, má prostě „jepičí“ život. Pokud litujete, že vás stála docela hodně peněz, nemusíte. Vypěstujte si novou, bromélie má totiž jednu vlastnost – zanechá po sobě potomky v podobě odnoží.
Řada lidí je ale vyhodí i s původní rostlinou. Odnože sice často nevypadají pěkně, protože se prodíraly na světlo přes svou matku a jejich listy jsou pokroucené. Přesto je opatrně oddělte i s kořeny a zasaďte do květináčů se substrátem, dobře propouštějícím vodu. Koloběh tak může začít nanovo…

Naše finta: Nechce vám kvést? „Nakrmte“ ji jablky!

Už je z nevzhledného sirotka znovu pěkně rostlá květina a přesto ne a ne vykvést? Pak použijte starou zahradnickou fintu: Bromélii zabalte do průsvitného igelitového sáčku a přidejte k ní pár čerstvých jablíček. Ty uvolňují etylén, který rostlinu „nahodí“ a uspíší tvorbu květů…

Napsat komentář