HOBBYMANIE(5)

Tropy na zahradě: Zásady pro správné zalévání ve velkých vedrech

Tropická vedra, která nyní u nás panují, umí vysát z půdy veškerou vláhu během chvíle. I když zrovna lenošíte někde u vody, myslete na svou zahradu, v opačném případě můžete rychle přivodit zkázu své pracně připravované úrodě. Obecně platí – přes den si dopřávejte dostatek tekutin a koupání vy, ráno či večer potom dopřejte vodu rostlinám.

Osmero zásad pro správné zalévání zahrady:

  1. Zahradě můžete pomoct prevencí. Máte-li k dispozici mulč, neváhejte ho použít u kmínků okrasných keřů, stromků i růží. Mulč zabraňuje rychlému odpařování vody, a navíc brání v růstu plevelům.
  2. Přesvědčujte se pravidelně o stavu vysušení půdy. Stačí k tomu malá lopatka, kterou uděláte asi 10 cm hlubokou rýhu v zemi. Je-li půda do této hloubky proschlá, je čas poskytnout zahradě vydatnou zálivku.
  3. Při zalévání bychom měli vždy dát přednost rostlinám nedávno vysazeným (před 4–6 týdny) a trvalkám, keřům a stromům, které jsme vysadili před jedním až dvěma roky.
  4. Okurky a rajčata zalévejte vždy raději jen „bodově“ a to tak, abyste nepokropili listy. Předejte tak vzniku plísní.
  5. Nezalévejte zahradu přes den na přímém slunci! Rostliny i trávník byste spařili a zničili. Nejlepší je zalévat časně ráno nebo pozdě večer, kdy je vzduch přece jen chladnější.
  6. Velkou chybou je také každodenní, ale střídmé kropení. Malé, i když často opakované dávky vody vedou k tomu, že zůstane na povrchu a rychle se odpaří. Mnohem účinnější je dlouhá a vydatná zálivka jednou za několik dnů. Optimální dávka je 5–20 litrů na metr čtvereční.
  7. Hodně vláhy potřebuje také trávník. Pokud nechcete stát hodinu s hadicí v ruce, můžete si pomoci tak, že na ni pomocí rychlospojky přicvaknete některý z mnoha typů kropičů.
  8. Nezapomeňte zbavovat záhony plevelů. Tito nezvaní hosté totiž rostou mnohem rychleji, než vaše zelenina a kradou ji spousty vláhy.

Napsat komentář