HOBBYMANIE(5)

Jak na žehlení snadno a rychle

Žehlení je poměrně zdlouhavá a repetitivní činnost, která se téměř každý týden co týden opakuje, proto jí většina lidí nemá ráda. Přitom stačí pár triků a žehlení bude mnohem rychlejší, snadnější, nebo dokonce úplně zmizí.
Pokud patříte mezi ty, kteří žehlit musí, jako například maminky s malými dětmi či kojenci, pak věřte, že pořádná napařovací žehlička a kvalitní žehlicí prkno jsou základ. Přesto, že by se mohlo zdát, že prkno je jen obyčejná deska, není tomu tak. Prkno by mělo být bytelné, stabilní, snadno rozkládací a může mít i další vychytávky, jako je držák na kabel nebo zásuvka, do které napojíte žehličku, abyste nemuseli mít prodlužovací kabel k zásuvce.
Tím hlavním je ovšem povrch, nebo spíše materiál, kterým je žehlicí prkno opatřeno. Měl by být odolný teplu, a pokud možno teplo rovnoměrně rozvádět po celé ploše prkna. Žehlička by po něm měla snadno klouzat. Pokud máte správné a kvalitní žehlicí prkno, které lze nastavit do správné pozice s ohledem na vaši výšku, pak uvidíte, jak se práce urychlí a usnadní.
Žehlička je také podstatná. Zdá se vám, že stačí, aby byla napařovací? Omyl. Dnešní žehličky disponují kvalitními povrchy z nerezu nebo keramiky, které usnadňují skluz po prádle, samy se čistí od vodního kamene a spálit s nimi oblečení se zdá takřka nemožné. Kvalitní žehlička se rychle rozehřeje, nabízí více než tři stupně teploty a speciální program na ultrajemné textilie. Spolu s vhodným žehlicím prknem jsou ideální dvojicí na to, aby bylo žehlení efektivnější a rychlejší.

Když nepotřebujete žehlit

Samostatnou kapitolou je sušička. Pokud nesnášíte žehlení a žehlit nepotřebujete, pak je ideálním společníkem do domácnosti, s jehož výběrem vám pomůže například srovnání sušiček od odborníků z Vybero.cz. Často se oblečení po dosušení vůbec žehlit nemusí, a stačí jen „přejet“ pár kousků jako jsou košile.
Pokud ovšem sušičku z nějakého důvodu nechcete nebo jí mít nemůžete, doporučujeme pro usnadnění žehlení věšet prádlo tak, abyste odolnější kusy oblečení nemuseli žehlit vůbec. Doporučujeme používat kolíčky, které nezanechají na prádle otisky a věšet prádlo s dostatečným odstupem od sebe. Košile, mikiny a svetry na knoflíky či zip sušte rovnu na ramínku.

 

Napsat komentář