HOBBYMANIE(5)

Tajemství maďarských narcisových košíčků: Místo másla sádlo!

Těsto zpracujte stejně rychle jako linecké, nejlépe v robotu, přestože jeho základ tvoří sádlo vyšlehané s cukrem do pěny (vzápětí se přidávají vejce). Dohněťte je na válu a nechte v chladu odpočinout. Košíčky z něj tvarujte klasickým způsobem v kruhových vroubkovaných formičkách, ale podobně vytvoříte i efektní květy narcisů (viz tip). Plátky ve formičkách můžete palcem i tence roztlačit, těsto to ustojí, a to i při pečení. Košíčky pak pečte mírně dorůžova (troubu hlídejte, je to velice rychlé!).
Zvláštní a nezvyklá je také náplň, kterou se plní. Rozhodně to není máslový krém, jak je u nás zvykem, ale polotekutá hmota vyšlehaná v kotlíku v páře z cukru, vajec, trochy mouky, kakaa a mléka. Protože obsahuje mouku, je třeba ji provařit! Nakonec se do ještě horké zašlehá máslo, dokud se nerozpustí. Díky tomu zůstane náplň stále vláčná a pružná. Toto netypické cukroví se hodí nejen na Vánoce, překvapit s ním můžete kdykoli, třeba i o Velikonocích. Květy narcisů si o to koneckonců samy říkají…

Košíčky maďarské babičky:
150 g sádla, 100 g moučkového cukru, 2 vejce, 400 g hladké mouky, 0,5 prášku do pečiva; náplň: 300 g moučkového cukru, 2 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 3 lžíce kakaa, 3 lžíce mléka, 250 g másla

Jak na to (fotonávod najdete v galerii pod článkem ▼▼▼)

Měkké sádlo vyšlehejte s cukrem, přidejte vejce a šlehejte vše, dokud se většina cukru nerozpustí. Dále přidejte mouku s práškem do pečiva, vytvořte těsto a nechte je v chladu odpočinout (10 minut). Z těsta vyválejte na plát silný asi 3 mm a vypíchněte z něj kolečka, jež vydají na velikost vašich formiček na košíčky. Plátky vložte dovnitř, přitlačte je po stěnách a v troubě vyhřáté na 180 oC košíčky upečte dorůžova (cca 10 až 15 minut). Hotové opatrně vyklepněte. Než vychladnou, připravte si krém: Vyšlehejte v kotlíku cukr s vejci, přidejte kakao, mléko, mouku, vše vymíchejte a šlehejte za stálého zahřívání v horké lázni. Jakmile se mouka provaří, hmotu odstavte a vmíchejte do ní máslo. Náplní košíčky naplňte a do středu každého vtlačte lískový ořech nebo jinou ozdobu.
Autor: -iri, fra-

Foto: Copywrithe and styling ing. Jiří Savinec

Náš tip:
Košíčky ve tvaru narcisových květů vytvoříte tak, že do vroubkovaných formiček na košíčky vtlačíte nikoli kolečka, ale vypíchnuté kytičky. Každý lístek uvnitř stlačte palcem a vše upečte.

 

Napsat komentář